Bruggen-dingetje… nu in Assendelft

Zaanstad en bruggen, het blijft een breekbare relatie. Ze gaan stuk, niet meer open of niet meer dicht, ze zijn gestoord, moeten vervangen of opgelapt worden… en vaak duurt het langer dan gepland.

En dat geldt ook voor de brug in de Veenpolderdijk, langs de Communicatieweg-Oost, bij de Scouting Assendelft. Daar schreven we al drie keer eerder over. En nu dus weer: onderhoud alweer uitgesteld. De brug wordt afgesloten.

Het begint in oktober 2021 als we een mail van Marijke Roepert-Holtmaat krijgen: het wegdek is er zeer slecht aan toe, de gemeente heeft er een beetje asfalt op laten smeren maar dat helpt nauwelijks. Een maand later, na het artikel op De Orkaan, greep de gemeente in: er werd opnieuw asfalt bijgesmeerd: “je kan er nu overheen zonder er wandelende nieren aan over te houden. Toch blijft het bobbelen en hobbelen en fraai is het niet.”

Begin 2022 was er goed nieuws. Wethouder Gerard Slegers (CDA) laat via de woordvoerder weten: “Deze fietsbrug wordt vervangen. De bedoeling is dat er in september ’22 gestart wordt met de uitvoering.”

Helaas. Dat gaat dus niet lukken. De website van Buitengewoon Zaanstad: “De aannemer start eind november 2022. Vanwege onvoorziene omstandigheden moesten we de werkzaamheden in september uitstellen.”

En nu dus opnieuw uitstel. Omwonenden kregen een brief van aannemer De Boer & De Groot uit Harlingen:

“ondanks zorgvuldige voorbereidingen kwam bij de start van het werk aanvullende technische informatie naar voren. We moeten het ontwerp voor de brug aanpassen. Hierdoor zijn de werkzaamheden uitgesteld.”

Pas ‘begin 2023’ zal de brug worden vervangen. De brug is echter zo slecht dat hij per a.s. maandag (21 november) wordt afgesloten. Er komt een tijdelijke brug.

Lees de geschiedenis:

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Gerrit Keeman

  Beste mensen,

  De onvoorziene omstandigheden bij vernieuwing van de brug zijn dat de ondergrondse leidingen naast de brug in de weg liggen. Het gaat hier om een telefoon- en glasvezelkabel. Er zijn kortgeleden opnieuw metingen verricht hoe deze leidingen nu exact liggen naast de brug.
  Wordt vervolgd.

  Groet Gerrit Keeman.

 • Gerrit Keeman

  Hallo Rink,
  Je bedoeld de gasleiding van Gasunie, 200bar, die slaat rechtsaf voor de brug en via het speelveldje t.h.v. het laatste doel de Delft onderdoor richting de vaart.
  Wel loopt er nog een 8bar gasleiding naast de brug zo 3a4 meter welke in de onderzijde van de dijk naar de vaart gaat.

  Groet Gerrit.

  • Gerrit Keeman

   Gasdruk moet zijn 44,8 bar in beide leidingen.
   Noodbrug is klaar en in de derde week van januari 2023 start de sloop en nieuwbouw.

 • Willy Epke

  Het is toch niet geloven, een brug afsluiten en nog geen tijdelijke brug, hoe lang weten we al dat deze brug vernieuwd moet worden.

 • Frank Kempers

  Bijzonder jammer. Hoe onvermijdelijk inmiddels ook wellicht…deze (uiteindelijk helaas te verwachten) afsluiting helpt zowel voetgangers als fietsers nóg moeilijker de komende winter door…

  • Jos Klooster

   Wat een onzin.
   Er is een tijdelijke brug gebouwd en die ziet er netjes en strak uit. Iedereen kan die brug veilig betreden, aan bijna alles is gedacht. Volgende week wordt er nog wat extra verlichting geplaatst en dat is hij helemaal af.

 • voor fietsers en voetgangers is de noodbrug veiliger en toegankelijker dan het te vervangen exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *