Burgemeester Faber spreekt op Amsterdamse herdenking Februaristaking

Geke Faber, burgemeester van Zaanstad, houdt dit jaar de toespraak tijdens de officiële herdenking van de Februaristaking in Amsterdam op 25 februari.

Faber is sinds haar aantreden als burgemeester van Zaanstad in 2007, vrijwel elk jaar aanwezig geweest bij de herdenking bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

De staking in 1941 die een inspiratiebron werd voor verzet en medemenselijkheid. Vele tienduizenden burgers legden uit solidariteit met de vervolgde Joodse bevolking het werk neer in Amsterdam, de Zaanstreek, Hilversum, Utrecht, Haarlem, Velsen en Weesp. staaktDe Februaristaking in 1941 geldt als een internationaal erkend – massaal en openlijk – protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa.

Actrice Rosa da Silva, die Anne Frank speelt in de theatervoorstelling Anne, draagt gedichten voor. De herdenking begint om 16.45 uur; het defilé langs de Dokwerker is om 17.00 uur.

Een dag later, op 26 februari, wordt de Februaristaking herdacht in Zaandam, op het plein voor het Zaantheater, bij het beeldje Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! van Truus Menger. Die bijeenkomst begint om 9:30.

Deel dit artikel:

6 reacties op Burgemeester Faber spreekt op Amsterdamse herdenking Februaristaking

 1. Erik Schaap schreef:

  Ik vind die tweede zin wel een tikje ingewikkeld…

 2. De Orkaan schreef:

  Vereenvoudigd… dat ging vrij eenvoudig… dank

 3. Marco Kerkhoven schreef:

  Op het plein voor het Zaantheater > iets preciezer is: Bij de beeldengroep Staakt-Staakt-Staakt van Truus Menger op de balustrade van de Wilhelminabrug.

 4. De Orkaan schreef:

  Toegevoegd met linkje, we voegen ook de tijd van de Zaanse herdenking nog toe.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *