Burgemeester Hamming verhuist voorlopig niet naar Zaanstad

“Wegens de krapte op de woningmarkt in Zaanstad is het de burgemeester nog niet gelukt om een passende woning te vinden” schrijft commissaris van de Koning Johan Remkes aan de gemeenteraad van Zaanstad.

Burgemeester Jan Hamming heeft daarom nog een half jaar extra gekregen om een woning te vinden. Een burgemeester moet in zijn eigen gemeente wonen, kan kan daarvoor twee keer een half jaar ontheffing krijgen.

Vóór 27 september 2018 moet Hamming ingeschreven in Zaanstad zijn, maar wat is een ‘passende woning’? In juli 2017, toen Hamming wist dat hij naar Zaanstad zou komen, deden we hem al wat suggesties aan de hand. Tevergeefs kennelijk. dus nu een nieuwe poging.

De burgemeester heeft een bruto jaarsalaris van € 156.000. Daarmee kan hij een maximale hypotheek van € 876.845 bij een rentevaste periode van 10 jaar krijgen (als hij eigen geld heeft, meerwaarde van de vorige woning of als zijn vrouw ook inkomsten heeft, kan hij nog meer lenen).

Je hoeft niet tot het gaatje te gaan, maar een huis van € 500.000 moet mogelijk zijn. Tussen dat bedrag en € 876.845 zijn volgens Funda zo’n 25 huizen te koop in Zaanstad.

Daarvan staat meer dan de helft in Assendelft of Westzaan, maar ook Zaandijk, Wormerveer en Krommenie zijn opties. In Zaandam is een monument uit 1655, Het huis der Cardinalen (Hogendijk 62-64), te koop voor zo’n € 660.000. Het werd gebouwd in door de gebroeders Cardinaal en ooit zat het gemeentearchief erin (foto komt ook uit het archief).

Deel dit artikel:

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *