Burgemeester Hamming verhuist voorlopig niet naar Zaanstad

“Wegens de krapte op de woningmarkt in Zaanstad is het de burgemeester nog niet gelukt om een passende woning te vinden” schrijft commissaris van de Koning Johan Remkes aan de gemeenteraad van Zaanstad.

Burgemeester Jan Hamming heeft daarom nog een half jaar extra gekregen om een woning te vinden. Een burgemeester moet in zijn eigen gemeente wonen, kan kan daarvoor twee keer een half jaar ontheffing krijgen.

Vóór 27 september 2018 moet Hamming ingeschreven in Zaanstad zijn, maar wat is een ‘passende woning’? In juli 2017, toen Hamming wist dat hij naar Zaanstad zou komen, deden we hem al wat suggesties aan de hand. Tevergeefs kennelijk. dus nu een nieuwe poging.

De burgemeester heeft een bruto jaarsalaris van € 156.000. Daarmee kan hij een maximale hypotheek van € 876.845 bij een rentevaste periode van 10 jaar krijgen (als hij eigen geld heeft, meerwaarde van de vorige woning of als zijn vrouw ook inkomsten heeft, kan hij nog meer lenen).

Je hoeft niet tot het gaatje te gaan, maar een huis van € 500.000 moet mogelijk zijn. Tussen dat bedrag en € 876.845 zijn volgens Funda zo’n 25 huizen te koop in Zaanstad.

Daarvan staat meer dan de helft in Assendelft of Westzaan, maar ook Zaandijk, Wormerveer en Krommenie zijn opties. In Zaandam is een monument uit 1655, Het huis der Cardinalen (Hogendijk 62-64), te koop voor zo’n € 660.000. Het werd gebouwd in door de gebroeders Cardinaal en ooit zat het gemeentearchief erin (foto komt ook uit het archief).

Deel dit artikel:

8 reacties op Burgemeester Hamming verhuist voorlopig niet naar Zaanstad

 1. Berry van Adrichem schreef:

  Heb begrepen dat vanwege de werkzaamheden van de echtgenote de mogelijkheid voor het realiseren van een praktijkruimte (schoonheidssalon) aan huis een must is ;-).

 2. martin kruijt schreef:

  ik had graag een werkplaats achter mijn huis, maar helaas.

 3. ikkeook schreef:

  wie gaat er nou voor 8 ton in een werkelijk prachtig huis midden in Zdam wonen? Buren kijken zo de slaapkamer in!!
  Op bijna alle fotos zie je de buren of een blinde buitenmuur. Zonde, dit past veel beter aan de rand van Poelenburg langs de Watering.

 4. Kees schreef:

  Ik denk dat onze burgemeester het beste in Poelenburg kan gaan wonen. Mooi om zich de problemen eigen te maken.

 5. luttik schreef:

  Ik wil een huis maar krijg geen woonjaren! Ben 68! Kopen? Ga weg zeg! Althans dat zegt de bank. Heeft de burgemeester iets in gedachten voor mij? A Tiny House? En misschien ook een voor hem? Of kan hij misschien slapen in het gemeentehuis? Kom ik er naast in aanmerking voor een hokje?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *