Buurttelevisie in Zaanstad?

Krijgen we echt lokale televisie in Zaanstad? Daar wordt al tientallen jaren over gesproken. Zaanradio wil het, AT5 deed het ooit, De Orkaan heeft z’n eigen YouTube-kanaal… maar een eigen tv-zender is tot dusver niet gelukt.

Het bedrijf Buurttelevisie gaan starten in Zaanstad. Er wordt “een hechte community gebouwd waar filmende buurtbewoners en burgerjournalisten interessante reportages maken over hun buurt.”

De buurtcorrespondenten worden begeleid door een landelijk team van professionele journalisten en film- en documentairemakers. Bewoners weten het beste wat goed is voor hun buurt. We combineren de impact van media en een landelijk platform met de kracht van mensen die weten wat speelt in hun omgeving. Mensen die hart hebben voor hun buurt. We kunnen niet wachten om nu ook in Zaanstad aan de slag te gaan.

Hoofdredacteur Erik Holthuis zegt tegen De Orkaan:

Er komt zeker een Zaanstad-site, dat wordt www.zaanstad.buurttelevisie.nl. Die website is in de maak, eerst zijn we nu meer Zaanstedelingen aan het werven die filmpjes gaan maken over hun buurt. Zodra we 6-7 aanmeldingen binnen hebben gaan ze onder onze begeleiding aan de slag en gaat de website in de lucht.

Buurttelevisie wil een wijkonderneming zijn volgens Holthuis.

In elke stad vormen de bewoners een community die – naast het maken van buurtitems – na een aanloop- en trainingsperiode ook inkomsten gaan verwerven uit opdrachten, bijvoorbeeld van de gemeente, corporaties, welzijnsinstellingen en culturele instellingen. Ook scholen, begin dit jaar het Zuiderzee College. En soms ook van bewoners, bijvoorbeeld in het kader van een bewonersinitiatief.

Zaanstedelingen die boeiende items en reportages willen maken over hun buurt kunnen zich aanmelden op de Facebook-pagina van Buurttelevisie Zaanstad.

Op die pagina is nu één filmpje uit februari van dit jaar te zien, gemaakt door leerlingen van het Zuiderzeecollege.

 

Bij het Zuiderzeecollege is te zien hoe de workshop in z’n werk ging.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *