CDA en ChristenUnie krijgen geen blowverbod in Zaanstad 

‘Drugs is niet om er even bij te toen om het leuk te hebben. Door in het openbaar drugs te kunnen nuttigen geven we dit signaal wel af.’ 

De Zaanse CDA en ChristenUnie vroegen in december vorig jaar om blowen in openbare ruimten te verbieden: 

‘Wij zien dat in Zaanstad door veel mensen in de publieke ruimte geblowd wordt. Formeel is dit in de openbare ruimte toegelaten, maar net zoals alcohol kunnen gemeentes doormiddel van aanpassing van hun APV* blowen in de openbare ruimte verbieden.’

Daarop (ont)vingen zij gisteren antwoord en bot:

‘Het college heeft in beginsel geen bezwaar tegen het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte. De regels rondom softdrugsgebruik zijn geregeld in de Opiumwet. Het college kan alleen aanvullende regels (verboden) in de APV opnemen met als doel om overlast tegen gaan. Als daar sprake van zou zijn, is het college bereid om daartoe over te gaan.’

De twee christelijke partijen waren ook bang dat de ellende van Amsterdam zich richting Zaanstad verplaatst, als in de hoofdstad blowers uit het centrum worden geweerd, maar die jonko wordt niet zo heet gerookt als hij wordt opgediend vindt het college:

‘Het college is op de hoogte van dit soort beleidsmaatregelen in naburige gemeenten en is alert op ongewenste effecten in onze stad. Vooralsnog is de verwachting dat de maatregelen in Amsterdam geen grotere hoeveelheid ongewenst drugstoerisme in Zaanstad tot gevolg heeft.’

Mocht er in de toekomst wel sprake zijn van een waterpijpbed-effect, dan wordt tegen die tijd naar passende maatregelen gekeken.

Hier vind je de vragen en antwoorden.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • bart wakker

  Mij lopen altijd de rillingen over de rug bij zulke acties van de Christelijke partijen

  Onder dreiging van straf (boete, gevangenis) willen zij hun eigen normen en waarden aan anderen opdringen. Wie zelf de Bijbel leest, weet hoe fout dit is!

  Maar de geschiedenis leert, zodra de “Christenen” het voor het zeggen hebben, heerst er een schrikbewind.

  • C. Best

   U hebt helemaal gelijk, de ergste christenen waren en zijn misschien wel: Poetin, Polpot, Idi Amin, Napoleon, Erdogan, Khaddafi, Saddam Hussein, Hitler, Franco, Mussolini, Kim Il-Sung, Kim Il-Jong enz, enz. Allemaal zeer bijbel getrouwe personen. Sorry hoor, maar wat klinkt uw betoog voor mij als totale onzin.

   • R vd Weerdt

    Er wordt niet beweerd dat christenen de enigen zijn met enige “zendingsdrang”. Maar dat monotheisten er toch wel een handje van hebben om hun normen aan anderen op te leggen kan ook niet worden ontkend. Want ook dat zou totale onzin zijn, heer Best. Lange teentjes hebben ze ook nogal eens.

    • C. Best

     Uhhh, meneer Best? Zou het ook mevrouw mogen zijn? En om even in te haken, mevrouw of meneer vd Weerdt, op uw verdere reactie op mijn bericht, bij Wakker zijn of haar bericht, lees ik toch dat zodra er een christen het voor het zeggen heeft, volgt er een schrikbewind, dus uw pleidooi dat er monotheïsten bedoeld worden kan ik dan niet rijmen.

 • JM Huijerman

  De hypocrisie van CDA/CU is stuitend en loopt m.o.m. gelijk op met hun onwetendheid.Steeds hetzelfde verhaal uit die hoek als het om blowen cq softdrugs gaat. De schade en opverlast agv blowen staan in werkelijk geen enkele verhouding tot de miljardenschade die alcohogebruik met zich meebrengt.
  Nog nóóit is iemand overleden aan de directe gevolgen van blowen, de spaarzame overlijdensgevallen zijn het gevolg van kanker agv tabaksrook. Nog nóóit heb ik in de ruim 30 jaar dat ik een coffeeshop binnenwandelde of er vertoefde ruzie, agressie of vechtpartijen meegemaakt, nog nooit heb ik mij er onveilig gevoeld, integendeel. Dat in tegenstelling tot drankhoreca waar ik een kleine 15 jaar mijn geld heb verdiend en waar het mn in de uitgaansgebieden elk weekend ‘feest’ is, zie de krantenberichten. In de werkende jaren daarna heb ik geregeld professioneel contact gehad met politiemensen van hoog tot laag. Zonder uitzondering werden uit die hoek hoofdschuddend vraagtekens gezet bij de ridicule en volstrekt zinloze kruistocht tegen cannabis om redenen hierboven genoemd.
  Wat cijfers: Jellinek: alcohol 8,5 miljoen gebruikers met 1 miljoen probleemgevallen [verkeer, werk, gezondheid], 4000 doden per jaar[!!], 85000 verslaafden.
  De maatschappelijke ontsporing agv cannabisgebruik staat dus in geen verhouding tot de gevolgen van die van alcohol. Zie de cijfers van Jellinek en Trimbos Instituut.

  Maar de christelijke kruistochtridders willen graag een puntje scoren bij een verstokte en dito onwetende achterban die zich wel op christelijke waarden beroept, maar wie kerkbezoek teveel is als je de statistieken mag geloven.
  Heel goed dus dat ze bakzeil hebben gehaald. Tot het gezeur de volgende keer weer de kop opsteekt.

 • Henk Luijt

  Christenen hebben andere ideeën over wat geestverruimende middelen zijn. En ik denk dat die heel wat minder ongezond zijn.

  • Huib Fris

   Stoppen met roken zou beter zijn voor de gezondheid. Jammer dat de netste coffeeshop van Zaandam op deze foto staat. Ze handhaven prima en er is nooit overlast. Op het plein. Of in de buurt. Laat mensen lekker blowen die blowen willen en mensen die geloven willen lekker geloven. Leven laten leven. beetje gezellig maken met elkaar.

 • d siebeling

  en ik maar denken dat we van het roken af moeten

 • Louis Dirksen

  Je hoeft geen christen te zijn om anderen je normen en waarden op te dringen. In goddeloze landen of streken doet men precies het zelfde..

  Overigens ben ik zelf hedonist of te wel levensgenieter. Zouden al die ennen of isten die een of ander isme volgen ook eens moeten proberen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *