Voordat de coalitie in Zaanstad een feit is, zijn de eerste goede voornemens al gesneuveld. Alles duidt erop dat het college op de kleinst mogelijke meerderheid in de raad gaat steunen, iets dat bij het begin van de onderhandelingen nadrukkelijk werd afgewezen.

Vanavond om 19:00 rapporteert informateur Eric van der Burg (VVD-wethouder Amsterdam) de “stand van zaken coalitievorming”. Uit het feit dat zijn GroenLinks-collega Zita Pels is afgehaakt, kan worden opgemaakt dat die partij niet meedoet.

Een andere afvaller is Harrie van der Laan’s POV die niet meer op de hoogte is gehouden door de VVD… Harrie is niet eens van plan te komen vanavond…

De liefde tussen Harrie en VVD is inmiddels behoorlijk bekoeld. De POV-voorman had beloofd zijn toon te matigen maar dat voornemen is dus ook gesneuveld.

Ook het voornemen van een ‘brede meerderheid’ heeft geen stand gehouden. Motorblok VVD-PvdA-D66-CDA lijkt te worden aangevuld met ROSA en CU, net als de vorige keer 20 van de 39 zetels.

De keuze van de ChristenUnie die aanvankelijk als ’te klein’ werd gezien is opmerkelijk, nu toch groot genoeg om winnaar GroenLinks (3 zetels) uit de coalitie te houden.

En “recht gedaan aan de uitslag” door de winnaars in de coalitie op te nemen? Niet echt: de helft van de partijen bestaat uit verliezers: PvdA, D66 en CU. VVD en ROSA wonnen zetels, CDA bleef gelijk.