Coalitie-knutselen: VVD, PvdA, ROSA, D66, CDA, CU

Zaanstad krijgt zeven wethouders als de coalitieonderhandelingen slagen. Twee voor de VVD en één voor PvdA, ROSA, D66, CDA en CU. Zaterdag beginnen de coalitieonderhandelingen.

De VVD stelt voor informateur Eric van der Burg ook formateur te maken.

Alle combinaties tussen VVD, PvdA, POV, D66, GroenLinks, CDA, CU en ROSA zijn langsgekomen bij de ‘puzzeltocht’ van informateur Eric van der Burg. Zelfs SP en DZ waren uitgenodigd.

De VVD wilde een rechtse partner, bij voorkeur de POV, “maar kreeg het CDA” volgens Van der Burg. PvdA wilde een extra linkse partij en kreeg ROSA. GroenLinks erbij was ’too much’ voor de VVD.

Slechts één combinatie was mogelijk: VVD, PvdA, ROSA, D66, CDA aangevuld met het eerder als “te klein” afgeserveerde CU volgens Van der Burg. Samen 20 van de 39 zetels, een nipte meerderheid dus.

Kutpartij

De onderhandelingen verliepen moeizaam, de toon was ‘prikkelend’. “Je bent wel van een kutpartij” zei POV-voorman Harrie van der Laan bijvoorbeeld in het overleg met informateur Eric van der Burg.

Volgens Van der Burg was het natuurlijk “in alle vriendelijkheid” geuit, maar het illustreerde wel de “prikkelde omgangsvormen” die er binnen de raad heersen. Het understatement van het jaar, nu al…

Het afscheid van de POV is de VVD zwaar gevallen, aldus de informateur.

De tijdlijn

  • Op donderdag 19 april waren er gesprekken met VVD, PvdA, D66, GroenLinks, CDA en POV. “In de dagen daarna bleek er aarzeling te bestaan over deze combinatie”, waardoor het gesprek is gegaan met ROSA en de Christenunie.
  • Dinsdag 24 april is er met acht fracties afzonderlijk gesproken, en aansluitend met alle fracties gezamenlijk. Op dezelfde dag hebben ROSA en POV onderling met elkaar gesproken, en besloten niet samen in een coalitie te passen.
  • Woensdag 25 april is een combinatie PvdA, VVD, D66, Groenlinks en POV onderzocht. Voor VVD, PvdA en Groenlinks was dit akkoord, POV en D66 hadden een voorkeur voor aanvulling met een zesde partij.
  • En donderdag 26 april: De POV liet weten de combinatie van vijf partijen te smal te vinden.
  • Op vrijdag 27 april liet Groenlinks weten dat een zesde partij aanvaardbaar zou zijn, mits dat de CU was. Gerard Ram liet weten niet met Groenlinks verder te willen.
  • Zaterdag 28 april is er gesproken met D66, VVD en PvdA en aansluitend ook met ROSA en de SP. De fractie van DZ was niet beschikbaar om op korte termijn op mijn uitnodiging in te gaan. De conclusie: VVD, D66, PvdA, ROSA, CDA en CU is het meest voor de hand liggend.

Foto boven: informateur Eric van der Burg, onder nogmaals met de voorzitter van de vergadering, D66-raadslid Jan de Vries.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *