Piet Bakker: het verdriet van De Orkaan

Applaus. Dat willen we allemaal wel. Schouderklopjes. Duimen omhoog. Hartjes. Omdat we met Orkaan de Zaanstreek op de kaart gezet hebben, de wereld vooruit hebben geholpen en het geluk der mensheid een stukje dichterbij hebben gebracht.

Helaas werkt de realiteit niet altijd mee. Regelmatig worden we met juridische stappen bedreigd, beschuldigd van gebrek aan objectiviteit, van eenzijdigheid, vooringenomenheid en negativiteit. We zouden een Zaanse GeenStijl, een Zaanse Telegraaf en een zeikblog zijn, geen hoor- en wederhoor toepassen en te links en te rechts zijn. Journalistiek is een eenzaam beroep. Wie vrienden wil maken kan beter groenteboer worden.

De laatste duit op dit gebied werd in het zakje gedaan door de POV, die ons een “antifa (ROSA) krantje voor PvdA minnend Nederland” noemde. Daar werden wij natuurlijk erg verdrietig van.

Aanleiding was een bericht op De Orkaan over een ‘afscheidscadeau‘ voor D66-wethouder Dick Emmer waarin we berichtgeving over het Cultuurcluster op een rijtje zetten.

“Een beetje dom”

Dat ze bij PvdA of D66 erg blij waren met het overzicht betwijfelen we. Het ging over de kostenoverschrijdingen, de weerzin tegen de gedwongen verhuizing, het peperdure propagandafilmpje, de poppenkast rond het referendumrapport, het zoekgeraakte horeca-onderzoek, het uitstel, de dubieuze rol van de NS, het gedraai van GroenLinks etc. etc.

Waarom de PvdA blij zou moeten zijn met dit ‘cadeautje’ voor de D66-wethouder ontging ons en waarom ROSA daar weer achter zou zitten snapten we helemaal niet. Dat ROSA recht tegenover de coalitie stond bij dit dossier was de POVvers kennelijk ontgaan. “Een beetje dom” zou onze Koningin dat noemen.

Wie het bericht had geschreven bleef overigens duister. Het zou de krokettenkoning Ton Brekelmans kunnen zijn, iemand die wij op gezag van de rechterlijke macht een ‘bendeleider’ mogen noemen. Of het was POV-leider Harrie van der Laan himself. Eerlijk gezegd zien wij hier niet de hand van Jaap Keijser (de POV schijnt nog een vierde raadslid te hebben, zodra we op zijn naam komen, zullen we dat melden).

Geblockt

Harrie is wel van anoniem. Een paar jaar geleden richtte hij stiekem met DZ-maatje Eric Sellmeijer (ook al zo’n cadeautje) een Zaanse ‘objectieve’ nieuwssite op, zonder de relatie met POV en DZ te noemen uiteraard. Wat hij op Twitter uitspookt mag De Orkaan niet weten, hij heeft ons namelijk geblockt. (Voor wie het toch wil weten: Harrie twittert niet over Zaanse zaken, daar heeft hij kennelijk geen mening over.)

En dan de curieuze beschuldiging dat De Orkaan een ‘antifa’ krantje zou zijn. Dat hebben we even opgezocht. Antifa staat voor ‘anti-fascistisch’, kennelijk een doodzonde in de ogen van de POV. Wij zijn daar eigenlijk wel trots op. Dat de POV dat een scheldwoord vindt kan maar een ding betekenen: zij zijn kennelijk voor fascisme. Een opmerkelijke bekentenis. En iets om in gedachten te houden als we op 21 maart in het stemhokje staan.

Kritiek van de POV, daar worden we natuurlijk heel verdrietig van. Maar er is één ding nog erger: lof van de POV. Gelukkig bleef ons dat bespaard.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Ferdinand

  Antifa is een eng clubje hoor, ondanks de positieve naam. Je zou ze zelfs fascistisch kunnen noemen.

 • Zo zeg! Je zal maar een Zaanse Telegraaf worden genoemd. Brrrr!

 • Czaar Peter

  Zoals de gerenommeerde Professor Jacques Presser in 1947 al constateerde “Het nieuwe fascisme zal zichzelf ‘anti-fascisme’ noemen”

  • Ruud (brabozaankanter)

   Troika hier, Troika daar

   Dat citaat was van Winston Churchill, Oh grote en doorluchtige Czaar
   De Professor zal dat waarschijnlijk in de toenmalige Telegraaf hebben gelezen

   • Hans Kramer

    Hadden die rond die tijd geen verschijningsverbod vanwege collaboratie?

    • De Orkaan

     Ja. In 1945 kreeg De Telegraaf wegens ernstige collaboratie een verschijningsverbod van 30 jaar. In 1949 werd dat opgeheven. (Wat natuurlijk een soort van grappig is voor een krant die altijd tegen vervroegde invrijheidstelling is.)

 • Boon

  Ik wordt eigenlijk veel verdrietiger van het feit dat de erfgenamen van Anton Mussert tegenwoordig weer zo gemakkelijk toegang hebben tot allerlei media.
  Ze vinden het niet leuk maar PVV,FvD,POV en DZ zijn in feite gewoon de NSB in een ander jasje, maar de inhoud is nog steeds hetzelfde. Het waren toen de anderen, en ook nu is het de schuld van de anderen. De Joden zijn vervangen door de Islam en Links heeft het verder gedaan.
  Maar de opkomst van dit spul mag je niet los zien van de huidige politiek die weggooi medewerkers heeft gecreeerd, en de groep net boven het minimum de lasten laat dragen van de verrijking van de bovenlaag. Ik weet het ik preek tegen de blinde muur want 70% stemde op partijen die dit rechtse afbraakbeleid steunden. Daarom zou er ook niet zo geklaagd mogen worden .

 • rj

  Ik begin de inbreng van De Orkaan juist steeds meer te waarderen sinds ik jullie meer ben gaan lezen. Al jaren eerder ontdekt maar had wat incubatietijd nodig. En ik tref veel gezond verstand. Geen wonder dat dat op kritiek stuit in calvinistisch nee-derland, waar alles boven maai-hoogte resoluut wordt gekapt. Want we kunnen een ander niet gunnen wat ons nooit gegund was.
  Een citaat voor in het achterhoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *