Consultant /coach Jan Willem Kradolfer interim gemeentesecretaris Zaanstad

In afwachting van een opvolger van gemeentesecretaris Cis Apeldoorn die half augustus Zaanstad na 4 jaar verlaat, wordt consultant/coach Jan Willem Kradolfer van De Galan Groep tijdelijk gemeentesecretaris.

Apeldoorn maakte haar vertrek half april openbaar. De vier maanden tot 16 augustus waren niet genoeg voor Zaanstad om een opvolger te vinden. Zaanstad verwacht in het vierde kwartaal van 2021 (oktober – december) de procedure voor een nieuwe gemeentesecretaris af te ronden.

Kradolfer was eerder interim-gemeentesecretaris in Enschede (juni 2018 – juli 2019) en Bloemendaal (december 2020 – april 2021) en gemeenteraadslid voor de VVD in Leiden. Hij was actief als “consultant, trainer, executive coach en interim manager”. Kradolfer is partner van De Galan Groep sinds 2018. Zijn specialiteit is volgens eigen zeggen “lastige vraagstukken eenvoudiger maken én oplossen.”

In Enschede liepen de kosten voor de inhuur van Kradolfer behoorlijk op met € 25.000 per maand voor (32 uur per week), ex. btw en reiskosten. Tubantia:

“De interim-directeur zal volgens berichtgeving van de gemeente de structuur van de ambtelijke top gaan onderzoeken. Kradolfer is de tweede tijdelijke topfunctionaris in korte tijd. De eerste vertrok dit voorjaar voortijdig. Na een aantal mutaties gingen er geluiden rond over onvrede en onrust in de ambtelijke organisatie van de gemeente. De gemeente heeft recent onderzoek laten doen naar het functioneren van de ambtelijke top. De uitkomsten daarvan blijven vooralsnog geheim.”

In Zaanstad treft de interim-ambtenaar een soortgelijke situatie aan, ook hier ruzie in de ambtelijke top en ook geheime onderzoeken.

Ook in Bloemendaal ontstond onvrede over de betaling: € 20.000 per maand voor een werkweek van 28 uur. De lokale partij Hart voor Bloemendaal had bovendien problemen met zijn afhandeling van raadsvragen (die kreeg hij liever niet).

In 2014 en 2016 dook Kradolfer in Woerden op, en ook daar werden forse kosten gemaakt, hij declareerde destijds € 2.117,50 per dag voor zijn adviezen volgens het AD.

Toen Kradolfer interim-directeur van het Apeldoornse Gastec was, kreeg hij te maken met een tuchtprocedure wegens onethisch gedrag en ondeskundigheid volgens NRC Handelsblad. Ook werd er een procedure bij de Ondernemingskamer aangespannen. De afloop van deze procedures is niet bekend.

Kradolfer volgens De Galan:

“Jan Willem is veelzijdig qua disciplines, heeft kennis van strategievorming en leiderschap en (re)combineert inzichten uit de praktijk tot oplossingen. Zijn eigen adviespraktijk combineert hij met interim-management, als ‘inspirator’, creatieve manager en gepassioneerd trainer/coach.”

Bronnen: brief Zaanstad, eerdere berichten op De Orkaan, LinkedIn-profiel, Tubantia, AD, NRC, Hart voor Bloemendaal, Twitter, website De Galan Groep.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marcel van Kampenhout

    Dus iemand met zo’n dubieuze faam mag hier voor een nettosalaris dat al boven de Balkenendenorm ligt komen werken? Wie neemt zo iemand aan en neemt daarvoor openlijk de verantwoording? Wie leert hier niet van in het verleden gemaakte fouten?

  • Dick Marinus Sr

    Slechts een eurootje per Zaankanter per jaar…een koopje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *