Controversiële kunst in PLAY room

Hilter als tuinsproeier, een muur met protest-affiches uit Hong Kong, een Iraaks zelfportret met een bloederig mes, kunst van graffiti-artiest Banksy….

Volgens Jeroen van Paassen van galerie PLAY-room in de Westzijde, is de tentoonstelling Tijdsbeeld “de meest controversiële internationale expositie van PLAY room tot nu toe.”

Volgens Jeroen van Paassen staan ”overal ter wereld democratische en individuele rechten onder druk . Of dit nu de #metoo-beweging is of Black Lives Matters of de langdurige protesten in Hong Kong. Steeds meer staten neigen in de richting van meer totalitaire regimes, zelfs in Europa. Tegelijkertijd zie je meer en meer burgers opkomen voor hun rechten. Deze strijd proberen we te symboliseren in de nieuwe – tot nu toe meest controversiële en indringende – tentoonstelling van PLAY room.”

Vandaar ook de installatie uit Hong Kong waarbij een muur is behangen met affiches, leaflets en andere items waarmee demonstranten in Hong Kong elkaar informeren over zaken rondom de protesten in hun stad. Kunstenaar Lovemore Kambudzi uit Zimbabwe exposeert een gigantisch schilderij waarin het politiegeweld in zijn land centraal staat. De Irakese Fatimah Jawdat kaat indringende zelfportretten laat zien, waarin de recente geschiedenis van haar land is af te lezen. De bronzen tuinsproeier in de vorm van een ‘swatzsika’ is van kunstenaar Joost van den Toorn die volgens eigen zeggen “de grenzen verkent van de beeldhouwkunst, de goede smaak en zijn eigen hersenen.”

‘Tijdsbeeld’ is te zien van 31 januari t/m 23 februari met werk van o.a. Banksy, Abdoul-Ganiou Dermani, Ottmar Hörl, Fatimah Jawdat, Lovemore Kambudzi, Moses Tan, Joost van den Toorn en Jave Yoshimoto. Opening vrijdag 31 januari 18 tot 21 u. PLAY room, Westzijde 99,  Zaandam.

Fatimah Jawdat uit Irak zelfportret copy

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *