Cultuurcluster afgeschoten… wat nu?

Coalitiepartij ROSA en oppositiepartijen DZ en POV hebben het voortouw genomen bij de discussie over de consequenties van het afschieten van het cultuurcluster.

Het ongeldige referendum ten spijt, stemde een nipte meerderheid (oppositie minus GroenLinks aangevuld met de kersverse coalitiepartij ROSA) toch tegen het extra krediet voor het cultuurcluster.

Na het ter aarde bestellen van het cultuurcluster ontstond er een angstaanjagende eenheid in de raad, (bijna) iedereen wilde ‘verbinden’ en graag in elkaar ‘knopen’, ‘schuiven’, ‘vlechten’, en zelfs ‘flatsen’ om saamhorig verder te gaan. Er moet toch wat gebeuren, met ‘reuring’ graag…

In een motie van de drie partijen samen, werd zo’n beetje alles opgesomd wat er de komende jaren aan hoofdpijndossiers bij de raad en college op tafel komt. Het college wordt ‘opgedragen’ om:

 • Te komen tot een complete heroriëntatie van, en visie op het culturele klimaat in Zaanstad (inclusief de huisvesting van alle bij het cultuurcluster betrokken partijen)
 • Hierbij een open gesprek aan te gaan met de raad en de culturele organisaties en met een aantal scenario’s te komen waaruit gekozen kan worden.
 • Te onderzoeken welke mogelijkheden de huidige markt biedt om op zo kort mogelijke termijn de locatie Figaro te ontwikkelen met een spraakmakend gebouw dat zorgt voor de nodige reuring in het gebied teneinde de kwaliteit van Inverdan te waarborgen
 • Tot het uitvoeren van een locatie-onderzoek voor de realisatie van een poppodium, een toekomstbestendige huisvesting van de culturele instellingen in geüpgrade huidige panden of alternatieve locaties.
 • Dat culturele instellingen, burgers, architecten en projectontwikkelaars betrokken worden om te komen tot een alternatieve invulling van Figaro;
 • Dat overleg gevoerd wordt met NSPO om af te kunnen wijken van de vaststellingsovereenkomst;
 • Dat met de Vervoerregio Amsterdam overleg wordt gevoerd over de fietsenstalling openbaar/personeel over de voorwaarden die zijn verbonden aan de toegekende subsidiegelden voor de realisatie van de openbare fietsenstalling.
 • De financiële consequenties te betrekken bij de begroting
Deel dit artikel:

13 reacties

 • Adri Stet

  Ik vermoed dat het nieuwe B&W dolblij zal zijn met deze nieuwe ‘Busbrugklus’ motie. Ben benieuwd hoelang het gaat duren alvorens we tot oplossingen komen en wat dat uiteindelijk zal gaan kosten. Ik schat in: lang en duur…

 • AJ

  Mooie plaats voor het station voor de metro verbinding met Amsterdam als verlenging van de Noord-Zuid Lijn…

 • JN

  Hoewel ik de Burcht een meer geschikte plek vind voor het nieuw te bouwen museum zou het ook heel goed op deze plek kunnen. Heb je meteen een publiekstrekker waar de NS mogelijk ook tevreden mee kan zijn

 • Ton van Harlingen

  Punt 1, de heroriëntatie, is het belangrijkst. Dat moet als eerste gebeuren, want na langdurig slaapwandelen en mooie dromen is men bij het wakker worden de kluts kwijt. Trouwens, “heroriëntatie” betekent letterlijk de blik naar het Oosten richten, waarbij in de huidige tijd het geestelijk onderscheidend vermogen niet gemist kan worden. Het laatste punt in de opsomming is net zo belangrijk, want met een schuld van meer dan een half miljard Euro moet Zaanstad bezuinigen op culturele franje en de aandacht richten op dingen die echt belangrijk zijn. Verder zou ik de bewoners van deze getergde stad aanraden om wat meer naar de kerk te gaan, waar men in goede luim kan zingen, musiceren, naar een goede preek luisteren enz. Ook dat is heroriëntatie in de ware zin des woords. Op de plaats van Figaro zou een parkje met een replica van Rodin’s Denker kunnen komen: Beslist niet van Spinoza, zoals in A’dam!

 • joop tralala

  Het cultuurcluster is amper afgeschoten of er komen alweer nieuwe, uit de losse pols geroepen, ideeen om iets te laten gebeuren. Dat wordt dus wachten op het volgende referendum. Misschien verstandig als partijen zich eerst eens gaan bezig houden wat zij hebben gevonden op de rekeningen van de Gemeente Zaanstad om dan eens gefundeerd met voorstellen te komen. Ben ook benieuwd wat de NS vindt van het afblazen en wat dat de gemeente gaat kosten.

 • Bas

  De Bieb en Fluxus willen naar de Westzijde. En dat lijkt me een uitstekende locatie.
  https://www.noordhollandsdagblad.nl/zaanstreek/bieb-en-fluxus-willen-bij-elkaar-zaandamse-westzijde

 • TheMX

  Yes een gapend gat ipv een mooi gebouw. Hier moeten we blij mee zijn. Vooral omdat we er misschien erg lang van mogen genieten.

  – Zo kunnen we al sinds 1967 genieten van een A8 die stopt bij Assendelft ipv Uitgeest. Is al sinds 1967 on hold
  – Zo kunnen we al sinds 1983 genieten van de Busbrug, mogen we er alleen nog geen gebruik van maken
  – Zo kunnen we al sinds 1986 genieten van de prachtige uitstraling van de Provincialeweg in koog, die afgewaardeerd zou worden tot een eentree voor de stad
  – Zo wachten we al sinds 1998 op de spoortunnel/Wegtunnel bij de buisweg, echter kunnen we nu genieten, van het mooie verkeersplein als we voor de slagbomen staan
  – Zo hebben we al jaren niet kunnen genieten van een poppodium

  En nu dankzij deze actie kunnen we nog vele jaren genieten van een gapend gat. Bedankt allemaal voor uw inzet in inspanning.

  • Egbert Visser

   Graag gedaan !

   Dat cultuurcluster zou een afschuwelijk lelijk en peperduur gebouw worden en gebouwd op een totaal verkeerde locatie.!
   We hebben het hier wel over gemeenschapsgeld en hoeveel procent van de Zaanse bevolking zou die Kultuurklutser gaan bezoeken? 1 a 2 procent? Die 40 miljoen euro kan nu mooi worden gebruikt voor een tunnel bij de Guisweg.

   ps. in 1983 was er nog geen Busbrug, die is pas in 1989 gebouwd

   • TheMX

    Bezoekers aantal is wel hoger bij een geeclusterd gebouw.

    – Hoeveel % v/d inwoners gaan er jaarlijks naar die bieb
    – Hoeveel % v/d inwoners gaan er jaarlijks naar een poppodium
    – etc etc

    Dan vind ik uw bezoekers percentage erg laag, Bijkomend dat er veel hotels zijn bijgekomen, en nog bij zullen komen. Toerisme zal toenemen. Smaken verschillen, maar architectonisch gezien is het cultuurcluster gebouw wel bijzonder. Zo is het intell hotel ook bijzonder, en willen toeristen het graag op de foto nemen.

    En als u dan echt valt over bedrag vs. bezoekers,

    Kijk even naar het gemeenthuis, ook van gemeenschapsgeld gebouwd, en het duurste van Nederland. Ik val er niet over, u klaarblijkelijk wel.

    Maak ik gebruik van de trein? nee betaal er wel voor…
    Maak ik gebruik van het sociale zorgstelsel? nee, betaal er wel voor..

    Maak ik gebruik van gebedshuizen? nee, betaal er wel voor.

    Verschil tussen u en mij, is dat ik het mensen wel gun om aan iets mee te betalen waar iemand anders beter van wordt, en ik niet.

    • Egbert Visser

     Het juiste antwoord is nog geen 5 procent. Zaanstad heeft ca 175000 inwoners, dus 5 procent daarvan is een kleine 9000 mensen.Het gemeentehuis is een mooi voorbeeld geweest van volkverlakkerij, het zou gebouwd worden voor 49 miljoen euro en het werden er 80 miljoen, voor de Cultuurklutser dacht de gemeente aan 24 miljoen genoeg te hebben maar de laagste inschrijver kon het voor 32 miljoen bouwen, nu zijn we weer een paar jaar verder en gaat de bouw minimaal 40 a 45 miljoen kosten, bij een verdubbeling van het bedrag dat de gemeente in gedachte had. Ik gun de mensen ook van alles maar niet tegen elke prijs ! Jaren geleden had Zaanstad 20 miljoen euro gereserveerd voor de ondertunneling van de Guisweg, de goedkoopste inschrijving was 40 miljoen en werd het afgeblazen. Het hele probleem in Zaanstad is dat er eerst een bedrag voor iets wordt gereserveerd en dat er dan wordt gekeken wat het daadwerkelijk gaat kosten. Normaal ga je eerst kijken wat iets kost en dan kijk je of het binnen je budget valt.

  • Wat dacht je van een mooi park met openluchtpodium? Met weinig investering te realiseren en als die metro ooit wordt doorgetrokken is er geen gebouw dat lelijk in de weg staat…

 • *Tip voor degenen die op zoek zijn naar een geschikte plek voor een poppodium:* Aan de Klaas Kansstraat 2 in Zaandam staat een -volgens mij heel geschikt- gebouw al jaren leeg… Het pand van Drukkerij Huig, midden in een bestaand horeca gebied. Waar je ook heengaat, verbouwen en isoleren moet je toch, dus dat kan geen argument zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *