D-Day voor referendum Cultuurcluster

Vanavond, donderdag 25 januari, moet de raad van Zaanstad voor de tweede keer een besluit nemen over een referendum over het Cultuurcluster.

Het eerste besluit – genomen in februari 2017 – werd vernietigd door de rechtbank. De argumenten die de raadsmeerderheid daarvoor aanvoerde waren onhoudbaar volgens de rechter.


UPDATE: Volg het live-blog over het Cultuurcluster


Eerder schreven we over de hindernissen die genomen moeten worden: de raad kan nog steeds – op andere gronden – het referendum afschieten, en als ze dat niet doen is een referendum niet vanzelfsprekend: Jan de Bruin moet 5000 fysieke handtekeningen ophalen en dan moet de raad het weer goedkeuren. Als dat gebeurt, kan het bij de stemming nog misgaan (voor De Bruin) terwijl de raad de uitslag naast zich neer kan leggen.

Ronde 1

Vanavond dus de 1e ronde: is het besluit referendabel? Voorstanders van het Cultuurcluster hebben het plots over ‘Cultuurhuis’ om aan te geven dat er helemaal niet geclusterd wordt. De Bruin wil niet clusteren – dat zou in zijn optiek ten koste gaan van andere culturele activiteiten. Er is zelfs een lijmpoging ondernomen, De Bruin samen met wethouder Munnikendam (D66, cultuur, financiën) en de nieuwe directeur van Buxus (zo gaat de uitbater van het cluster heten) Otto Berg om tafel.

Inzet zou een belofte zijn om culturele voorzieningen in de rest van Zaanstad op peil te houden. Zo’n belofte blijft minstens twee maanden goed: tot de volgende verkiezingen.

Miljoenenstrop?

De handschoenen zijn uit in deze ronde. Volgens Paul Laport (GroenLinks) is De Bruin verantwoordelijk voor het op slot gooien van de “culturele ontwikkeling van Zaanstad” en een “oerlelijk gat in het midden van het centrum.” GL-steunfactielid Wessel Breunesse gaat een stapje verder. Je zou ook kunnen zeggen dat GroenLinks daar zelf voor verantwoordelijk is door een rapport van een commissie van deskundigen over het referendum naar de prullenbak te verwijzen.

(de spelfouten “mijoenen strop” i.p.v. miljoenenstrop en “teferendum” i.p.v. referendum zijn niet van Breunesse maar van de oorspronkelijke twitteraar.)

De éénmansfractie van Maikel Kat voert actie online.

 

Ondertussen is de afspraak tussen Zaanstad en de NS over het bouwen van het cluster (wij blijven dat zo noemen) nog maar een keertje geheim verklaard.

Op de site van de Kultuurklutser, de actiegroep van Jan de Bruin en Peter Goldstein (beide op kandidatenlijst van ROSA voor de komende verkiezingen) wordt nog steeds opgeroepen om handtekeningen te zetten (de teller staat op 2700).

De vergadering begint om 19:00 uur. De Orkaan gaat live bloggen vanaf de publieke tribune.

Foto boven: de plek waar het Cultuurcluster moet komen, bron: Google Earth Pro

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Jaap

  Wees verstandig. Blaas alles af. Kom gezamelijk tot het inzicht dat het beter is een grote hoge woontoren op die plek te zetten. De helft koop en de andere helft huur. Dan haal je mogelijk de reeds gemaakte kosten er weer uit. Wees eens creatief. Niet altijd zeggen: Dit kan niet. Doen. Alle neuzen weer dezelfde Zaanse financielekant op. Eerst komt het wonen daarna het vermaak.
  Een referendum kost weer klauwen geld.
  Een cultuurhuis kan altijd nog, dit hoeft niet perse nu.
  Kom op. Wie neemt het voortouw?

  • TheMX

   Ok een probleem in overeenstemming met met de NS is besloten al in 2010 dat het een publiekstrekker moet worden. Dit is een eis van de NS die weer stukken van Inverdan heeft mogelijk gemaakt in ruil hiervoor.

   Een woontoren is geen publiekstrekker.

   • Jaap

    Moet je eens opletten hoeveel publiek daarop afkomt. Publiek dat blijft. Al die bezoekers van de Primarkt zijn zo weer vertrokken. Overigens een echte publiekstrekker is de Zaanse Schans.

 • Top voorstelling in de raadszaal vanavond! Komt allen… Gratis entree!
  (ook te zien via https://zaanstad.raadsinformatie.nl/live)

  • TheMX

   Niets in het leven is gratis, de kosten die reeds voorafgaand gemaakt zijn, dat het nu weer opnieuw behandeld moet worden, zijn werkelijkwaar misselijkmakend.

 • joop tralala

  Na de stemming (als die nog nodig is) graag even opmaken wat deze klucht de bewoners van Zaanstad heeft gekost. Zullen ze dan nog zo tegen een cultuurcluster zijn als de OZB weer opgeschroefd wordt om die kosten te dekken???

  • TheMX

   Joop ben het eigenlijk nooit eens met jou, maar vandaag 100%, toch nog een positief puntje door al deze ellende.

   Denk dat het vanavond ook handig is, hoe er voorkomen kan worden dat in de toekomst iemand de Gemeente (en dus inwoners) zoveel geld kan kost.

   En met wat als doel? eigen ego strelen? door een vormfout van de raad opnieuw stemmen. Nou geweldig, En laten we er dan voor het gemak een vanuit gaan dat de gemeenteraad vanavond stoned is, en voor een referendum stemt, Dan moeten er dus mensen naar de stembus, laten we positief denken dat de opkomst percentage gehaald wordt. Dan is het nog steeds raadgevend. Dan stemt de gemeente alsnog voor het cultuurhuis, omdat het simpelweg niet anders meer kan.

   Wat hebben we dan in godsnaam bereikt? Dat de ego van de beste meneer gestreeld is? nou poeh dat mag wel miljoenen kosten. Denk zowat dat het Bizar wereldnieuws is dit.

   • De Orkaan

    Vormfout? Raad vraagt advies over het ‘referendabel’ zijn, en legt dat advies vervolgens naast zich neer. Dat is geen vormfout maar vragen om moeilijkheden. Dat advies gebruikt de rechter vervolgens om gehakt van de beslissing te maken.

   • Merel Kan

    Beste anonieme ‘TheMX’. We gedogen je reacties, maar je nadert een grens. Je speelt op de man terwijl je niet mans genoeg bent om dat onder eigen naam te doen. Laf. We gaan je modereren vanaf nu.

 • A. Harmens

  De kosten van een referendum zullen minder zijn dan die van de exploitatie van het cultuurcluster. In Zaanstad zouden ze eens moeten leren van het nieuwe, veel te duur gebouwde, verkeerd ontworpen en volstrekt onrendabele Tivoli-Vredenburg (ook naast het NS station, trouwens) in Utrecht.

 • paladijn

  Wat is nu eigenlijk het probleem?
  Mag er geen cultuur getoond worden ? Na het verdwijnen van de Kade is er NIETS voor teruggekomen. Betalen de heren de Bruin en de Rosa heren het cultuurhuis zelf?
  Moet er cultuur komen in oude achterafzaaltjes? Wie kan mij duidelijk maken wat nu het probleem is, een beetje stad heeft verschillende zalen, waarom kan het hier niet??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *