D66 Amsterdam wil (weer) van cruiseterminal af…

De website van de Amsterdamse afdeling van D66: “Amsterdam gaat afscheid nemen van de cruiseschip terminal, net ten oosten van het centraal station. Het voorstel van D66 Amsterdam hiertoe is, met ruime meerderheid, aangenomen.”

Afscheid van de cruiseterminal. Het komt ons bekend voor.

In 2016 zegt de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (ook al D66 – nu minister van defensie) dat Amsterdam cruiseschepen uit het centrum gaat weren: “Er zijn meerdere plekken denkbaar. Maar het zal in westelijke richting zijn, bijvoorbeeld richting Zaanstad.” Ollongren zei het binnen 5 jaar (2021 dus) te regelen.

In 2016 was de bestaande terminal te klein terwijl een brug over het IJ door de passerende cruiseschepen onmogelijk was. Ook de overlast van toeristen zou een probleem zijn. Nu is een belangrijk extra argument de vervuiling. D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk*:

“De vervuilende cruise past niet bij de duurzame ambities van onze stad. Ook het realiseren van een tweede brug over het IJ naar stadsdeel Noord, is niet mogelijk als de cruiseschepen blijven. Daarbij passen cruiseschepen in het stadshart niet in de opdracht van Amsterdam om het aantal toeristen te reduceren. Oftewel, Amsterdam vaart beter zonder de cruise.”

Misschien zijn het sluiten van de coffeeshops, het beperken van goedkope zuipvluchten en een hek om De Wallen betere ideeën als je toerisme wil beperken, maar dit terzijde. Vervuiling (“De 218 Europese cruiseschepen stoten ruim vier keer zoveel zwavelstoffen uit als alle auto’s op het gehele Europese continent”) wordt niet opgelost als je de schepen elders laat aanmeren natuurlijk. Dan heeft alleen iemand anders er last van.

In de nieuwe plannen wordt niks gezegd over een nieuwe plek. Eerder zijn genoemd het westelijk Havengebied en de Noorder IJ-plas maar die liggen beide in Amsterdam, geen optie dus. Achtersluispolder? Maar daar is inmiddels woningbouw gepland. IJmuiden? Gewoon op zee laten lossen?

Over het wel en wee van de cruiseterminal schreven we al in Zaanse Dromen #11: Cruiseterminal…

* We hebben Ilana trouwens een mail gestuurd met de vraag waar die terminal dan moet komen volgens haar. Daar heeft ze (nog) niet op geantwoord.

Door Piet Bakker. Bronnen: website D66 en eerdere artikelen op De Orkaan. Foto: Yvonne Wijsman (2015): cruiseschip Splendida, het grootste cruiseschip dat de Amsterdamse haven bezocht.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Anneke van dok

  Ooit werd er om de komst van cruiseschepen gevochten. Nu zijn ze nergens meer welkom. Het kan verkeren.

 • l. Boonstra

  Geen cruises meer naar Amsterdam, geen Staal meer in IJmuiden en eigenlijk helemaal geen industrie in Nederland , dat is wat D’66 en nog wat van die mooipraters voor ogen hebben. Dat alles wat we dan nodig hebben elders wordt gefabriekt willen ze niet zien.

 • Hans Veenswijk

  Voor welvaart en het uitgeven van geld zijn economische activiteiten nodig;. Misschien handig om daar eens over na te denken.

 • Jaap Veldman

  Straks allemaal aan de bedelstaf meet D 66

 • P. Hoogkamer

  Alles de schuld van D66 .wat een bizar gescheld .ZouD66 ook in bestuurderszetel hebben in Barcelona Venetie en in Oceanië? ook deze regionen willen af van de vervuilende cruise schepen en de daarbij behorende toeristen die hop on hop of de plaatsen bezoeken..
  Maar lekket schelden en polariseren lucht natuurlijk wel op nu D66 en straks onderaanvoering van een of andere politicus een andere groepmensen.

 • Richard van Twiller

  Uitstoot van deze schepen is wel even een punt van aandacht. De toeristen zullen echter blijven komen, sneltreinlijnen die internationaal aan elkaar geknoopt worden om over de duizenden bussen die toeristen in 7 dagen door europa trekken maar te zwijgen.

  Maar ja zoals de red. reeds aangeeft, coffeeshop, zuip en sextoerisme blijft voor veel toeristen een reden om Mokum aan te doen.

  Werk aan de winkel dus!

 • Doede Heeres

  Het is toch niet te geloven we bouwen een nieuwe sluis met onnoemelijk veel geld en dan dit. cruiseschepen brengen werkgelegenheid maar dat is niet genoeg voor D66 , GL en PvdA. alles moet wijken. overlast? voor wie ze wonen zelf op locaties waar ze er vermoedelijk geen last van hebben.
  Ons land en Amsterdam gaat zo naar de bliksem

 • Ton Bokhoven

  Amsterdam is allang naar de bliksem. Deze cruiseterminal is de beste van vele steden, in het centrum van de stad. Dus direct amsterdam in. Ben zelf een fanatieke cruiser. De gemeente raadsleden zijn allemaal van de bakfietsdozen en pikkies. Weten niet waar ze over praten. Terminal verplaatsen naar waar? Weten ze nog niet eens. Pak eerst eens de drugstoeristen aan die via New Castle binnen komen. En vergeet vooral niet te vermelden, waar al die bussen moeten komen, om de duizenden cruise passagiers te vervoeren naar de stad. Hoezo luchtvervuiling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *