Zaanse Dromen #11: Cruiseterminal…

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Cruiseterminal naast de Achtersluispolder.

Wat? Waar? Wanneer?

We denken nog wel eens aan minister Ollongren, vooral aan de tijd toen ze nog wethouder in Amsterdam was. In 2016 maakte de gemeente Amsterdam plannen voor een nieuwe cruiseterminal. De bestaande Passengers Terminal Amsterdam had te weinig capaciteit, grote schepen konden er niet komen en als er een brug over het IJ kwam belemmerde dat de doorvaart.

Eén mogelijk plek was de Noorder-IJplas – vlak naast de Achtersluispolder. Een Amsterdamse droom dus aanvankelijk.

Wethouder Kajsa Ollongren (D66) wilde cruiseschepen uit het centrum weren: “Er zijn meerdere plekken denkbaar. Maar het zal in westelijke richting zijn, bijvoorbeeld richting Zaanstad”. De verhuizing zou “binnen vijf jaar” een feit kunnen zijn. De Orkaan schreef daar een stukje over, we betwijfelden of de wethouder die het niet eens lukte de bierfiets van de gracht te weren, deze klus zou kunnen klaren binnen vijf jaar.

Dat schreven we in november 2016, ruim vijf jaar geleden, en die terminal kwam er inderdaad niet. Ollongren zelf maakte promotie, ze is nu minister.

Het Parool schreef in 2016 dat de terminal naar de Achtersluispolder zou komen, op basis van een interview met wethouder Dennis Straat, dat klopte niet zei Straat tegen de Orkaan: “Het gaat om de NoorderIJ-plas en dus om Amsterdams grondgebied.” Maar In 2017 komt de Achtersluispolder toch in beeld bij Amsterdam, op de ‘artist impression’ is zowel de Noorder-IJplas als de Achtersluispolder ‘Cruise City’ ingetekend: met aanlegplaatsen, hotels, congrescentra en recreatie.

Eind 2017 besluit Amsterdam dat de nieuwe terminal moet komen in de Coenhaven in het westelijk havengebied. Daar kwam die trouwens ook niet – de nieuwe coalitie besloot in 2018 van het plan af te zien.

En wat nu?

Inmiddels is er nieuwe dromen voor het gebied. De Achtersluispolder moet ontwikkeld worden tot een gebied voor werken, wonen en recreatie. De Noorder IJplas wordt een ‘ecopark’ met drijvende zonnepanelen en windmolens.

Wat kwam er niet?

Het hele gebied één grote Cruise City: ook bij de Achtersluispolder leggen de schepen aan. Er staan al windmolens langs de Noorder IJplas. (klik voor vergroting)

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Suzanne Serton

  Cruise is de meest vervuilende manier van reizen en kan anno 2022 echt niet meer door de beugel. Ik ben opgelucht dat dit alles niet is doorgegaan.

  • Jacob Cabida

   Ben ik helemaal met je eens; ben zelf ook erg blij dat dit megalomane project niet doorgegaan is!

   • Jaap Meeuwsen

    Maar de cruiseschepen gaan echt weer varen hoor, er zou na corona toch ook minder gevlogen worden ?
    Niet echt hè ?
    De files zouden toch ook drastisch verminderen ?
    Dus niet.
    Het probleem gaat alleen maar verplaatst worden, al deze schepen gaan echt niet naar de sloop.
    Kunnen we weer dan gaan we weer.

 • Jaap Meeuwsen

  ” Noorder IJplas wordt een ‘ecopark’ met drijvende zonnepanelen en windmolens “….volgende Zaanse droom ?

 • Gerrit Voorn

  Er zijn wel meer dromen in Zaanstad.
  Neem nu de overweg in Zaandijk.
  Ik wordt er wakker van maar helaas ik droom verder.
  En maak de goed betaalde bestuurders niet wakker.

 • Peter de Vries

  Dromen dat Ikea zou komen, wakker worden, wakker worden!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *