In een brief aan wethouder Gerard Slegers vraagt de fractie van D66 om onmiddellijke maatregelen bij de Wilhelminabrug in Zaandam. Er zouden vandaag (30 mei) al meer dan 10 ongelukken op de brug zijn gebeurd.

Volgens D66 moeten de fietsstroken op de brug afgesloten worden zodat fietsers gebruik gaan maken van de rijbaan. Als dat niet op een veilige manier geregeld kan worden zou de brug voor gemotoriseerd verkeer moeten worden afgesloten.

UPDATE: het fietsgedeelte van de brug is inderdaad meteen afgesloten (zie nieuw bericht)

Tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad van Zaanstad werden er vragen over de onveilige situatie op brug gesteld door Jan de Vries (D66) en Peter van Haasen (PVV); Hildr Behrens-Vogelesang (GroenLinks) stelde eerder al schriftelijke vragen. Van Haasen had op de eerste dag al vijf ongelukken geteld en daarna nog een paar. Alle vragenstellers wilden weten of Slegers die zaak snel wilde onderzoeken en de brug veiliger wilde maken. Ook de Fietsersbond Zaanstreek vond de brug onveilig.

Slegers zegde toe om a.s. dinsdag met de verkeersdeskundigen in spoedoverleg te gaan voor een oplossing, maar D66 wil meteen maatregelen “om verder leed te voorkomen”, de partij vindt dat:

“morgenochtend de fietsstroken op de brug moeten worden afgesloten met hekken. Fietsers moeten dan gebruik kunnen maken van de rijbaan voor autoverkeer, en dit moet duidelijk worden aangegeven.

Indien dit niet op een veilige manier kan worden gerealiseerd moet de brug voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten.”

Volgens D66

“is de Wilhelminabrug pas veilig op het moment dat er geen hoogteverschil meer is tussen de rijbaan en de fietsstroken, en het oppervlak van de fietsstroken op het beweegbare deel van de brug op de inmiddels gebruikelijke wijze is voorzien van een gele verflaag met zwarte verdrijfkruizen. “

De fractie vindt ook dat de Beatrixbrug pas veilig geopend worden als deze brug op dezelfde wijze is aangepast. Deze opening staat gepland voor 21 juni.