De beide fietspaden op de Wilhelminabrug zijn afgesloten met hekken en borden. Fietsers moeten nu over de rijbaan voor auto’s.

De actie van Zaanstad volgde gisteravond op een brandbrief van D66 aan wethouder Gerard Slegers waarin om onmiddellijke actie werd gevraagd.

De nieuwe brug is sinds 20 mei open. Vanaf de eerste dag gebeuren er ongelukken met fietsers en brommers op de brug.

In de richting Burcht moeten fietsers een scherpe bocht naar rechts maken naar een fietspad dat met een verhoogde rand van het wegdek voor auto’s is gescheiden. In de richting Dam eindigt het fietspad abrupt en komen fietsers en auto’s op dezelfde rijstrook. Ook aan die kant is een betonnen rand op de brug tussen auto’s en fietsers.

Al snel na de eerste klachten liet Zaanstad een gele streep aan de zuidkant aanbrengen en plaatste waarschuwingsborden. Ook stonden er verkeersregelaars op de brug. Maar er bleven veel ongelukken gebeuren. Volgens D66 ‘minstens tien’ op 30 mei. De PVV telde er 5 op 21 mei.

Behalve Jan de Vries van D66 stelden ook Peter van Haasen (PVV) en Hildr Behrens-Vogelesang (GroenLinks) vragen aan Slegers. Ook de Fietsersbond Zaanstreek vond de brug onveilig (bezwaren werden al in september 2019 geuit). De wethouder wilde dinsdag overleg voeren maar D66 riep hem – met succes dus – op tot meteen ingrijpen.

Hieronder: de situatie op 20 mei, daaronder de gele strepen en daaronder weer  de hekken en borden die gisteravond zijn aangebracht. De foto boven (en helemaal onder) is van Bas Sommeijer.

wilhelminabrug fietspad mei 2020 orkaan

wilhelminabrug gele streep

wilhelminabrug fietspad afgesloten

google wilhelminabrug
Zo zag de brug er voordien uit: wel met knik, maar zonder rand