De uitgebreide statistieken zullen wij je besparen maar, dat wat op 5 februari 2014 van start ging met een simpel blogberichtje over de sloop van De Zweed, is inmiddels uitgegroeid tot een -nog altijd- simpele site.

Dagelijks plaatsen we ongesubsidieerde stukken, die afgelopen jaar 1.270.618 minuten door jou gelezen werden. Dat is zo’n 21.176 uur of 882 24-uurs-dagen, of 126 weken.

Het liefst schrijven we over al het moois uit onze streek en dat doen we dan ook veelvuldig. Maar, uit onze top 10 over 2016 blijkt dat de minder blije berichten de voorkeur genieten. We beginnen met de nummers 10 tot en met 6. Morgen plaatsen we de top 5.

10. Wat verdienen burgemeester, wethouders en raadsleden in 2016?
Wat schuift dat nou eigenlijk? Lekker lintjes knippen, met de billen op het pluche, handtekeningen zetten en op verjaardagen van 100-jarigen komen?* Wij zochten het voor je uit en het ging erin als koek.

9. Oops… NS in de fout met station “Zaandam Zaanse Schans”
Dankzij de oplettende Orkaan-lezer Rob Berkhout die het ‘foutje’ op station Amsterdam Sloterdijk ontdekte konden wij schrijven over deze dure uitglijder van de NS.

foto Hester Wandel/Jan Hovers

8. Sandra van Rij overleden
In september van dit jaar moesten we melden dat Sandra van Rij plotseling was overleden. Elke week kondigden we haar ronkend aan op De Orkaan:

“Het weekend begint pas als de Live Concertagenda voor de Zaanstreek van nacht-rock-godin Sandra van Rij is verschenen. Als jij slaapt, dan rockt zij.”

Sandra werd 52 jaar. We missen haar geweldige inbreng nog altijd.

Sandra Ellen van Rij (foto: Ewoud de beeldvanger modelfotografie)

7. Tornado velt Twiskemolen (filmpje)
Een “groot rampje” noemde molenaar Marcel Koop de onthoofding van De Twiskemolen in het Twiske. 18 oktober rond halfvier in de middag sloeg een tornado toe. Het wiekenkruis brak af en de kap raakte zwaar beschadigd…

Foto: Jan Willem Kaaijk

En de laatste van vandaag:

6. De lachende groenteman Huug Bosse (75) overleden
Zestig jaar lang was hij de groenteboer die bij klanten aan huis kwam. Weer of geen weer. Je kon hem ’s avonds laat nog tegenkomen als hij op weg was naar klanten. Op donderdag 6 oktober op 75-jarige leeftijd overleed de lachende groenteman die landelijk bekend werd door zijn aanstekelijke lachsalvo’s in het tv-programma ‘Man bijt hond’.

*Dit was ironisch bedoeld. Ook dit jaar weer werd duidelijk dat ironie een vrij moeilijk te bevatten stijlvorm is. Wij weten gerust wel dat er hard gewerkt wordt in de gemeentehuizen in de Zaanstreek