De Twiskemolen is omstreeks 1541 gebouwd als achtkante binnenkruier. Precies 50 jaar geleden werd de molen verplaatst van Barsingerhorn naar de grens tussen Oostzaan en Landsmeer. Een jubileumjaar voor de Twiskemolen en dat is een feestje waard!

De Twiskemolen is een zogenaamde Noord-Hollandse rietgedekte binnenkruier. ‘Wat de Twiskemolen extra uniek maakt, is dat deze monumentale molen een hybridegemaal is, wat betekent dat de Twiskemolen als enig gemaal voor de 650 hectare Twiskepolder zowel op ‘ouderwetse’ windkracht, als ‘modern’ elektrisch de grote water verplaatsende vijzel kan laten draaien.’

In oktober 2016 raakte de molen kap en wieken kwijt tijdens een zware najaarsstorm. Eén van de wieken kwam tientallen meters verderop in het water terecht. In oktober van dat jaar werd er een start gemaakt met de herstelwerkzaamheden. Pas in mei 2018 werd de gerestaureerde kap op zijn romp teruggeplaatst. Vanaf dat moment kon de molen weer in volle glorie draaien.

Nationale Molendag

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei, tijdens Nationale Molendag, starten de feestelijke activiteiten van het jubileumjaar. Het molenaarsgezin Marcel en Marijke stelt neen deel van de begane grond van de molen open voor het publiek. Van 10.00 – 16.00 uur kun je op het erf en binnen in de molen een kijkje nemen. Tijdens deze twee dagen is de nog altijd werkende poldermolen versierd met kleurrijke vlaggenlijnen waar een prijsvraag aan gekoppeld is.

Avondvierdaagse Oostzaan

In de week van 3 tot en met 9 juni wordt de avondvierdaagse van Oostzaan gelopen. Dit jaar gaan de wandelaars ook over het erf van de Twiskemolen. De 10 km wandelaars gaan dat op woensdag 5 juni rond 18.15 uur doen. De 5 km wandelaars doen dat op donderdag 6 juni rond 18.15 uur. Op donderdag is muziekgroep Twiskenootjes op het molenerf voor muzikale klanken.

Open Twiskedag

Op zaterdag 22 juni vindt de Open Twiskedag plaats. Ook Het Twiske viert een feestje, want het recreatiegebied bestaat dit jaar 40 jaar. Het Twiske wordt op verschillende manieren in de schijnwerpers gezet. Het programma moet nog verder worden uitgewerkt, maar Marcel en Marijke zullen in ieder geval de hekken openen voor bezoek op het erf.

Meer informatie over de activiteiten vind je op de website van de Twiskemolen.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Nieuwsbrief en website Twiskemolen, Foto: Orkaan archief