De Twiskemolen in het Twiske is vandaag onthoofd door een tornado (een zware windhoos). Aan het eind van de middag, rond half vier, sloeg het noodlot toe in het Twiske.

De molen aan de Westplas is ernstig aangetast. Het wiekenkruis brak af en de kap raakte zwaar beschadigd, een “groot rampje” volgens molenaar Macrel Koop.

Het dak van de molen is afgedekt met dekzeilen, het is de vraag of de molenaar er vannacht kan blijven slapen.

Volgens stormchaser Sven Simcic die door de Lokale Omroep Landsmeer wordt geïnterviewd, was het een tornado, iets wat maar twee à drie keer per jaar voorkomt in Nederland. Het is een ronddraaiende wolkenmassa die laag overtrekt met veel drukverlies op de oren.

Het gebied waar de windhoos woedde was relatief beperkt maar ook in Zaandam, aan de Meidoornstraat, waaiden de dakpannen van de huizen. Bij busbrug De Vlinder waaiden bomen om (zie comments). Bij een tankstation in de omgeving is het dak beschadigd.

Ook in de kop van Noordholland bij Winkel en Nieuwe Niedorp richtte de een windhoos schade aan.

Op Twitter kwamen al foto’s en ook een video voorbij. De eerste foto was van Orkaan-lezer Lokie/Leo.

De video van Lokale Omroep Landsmeer waarin molenaar Marcel Koop vertelt wat er gebeurde. Hij had de molen stilgezet vanwege een melding op Buienradar. Om half vier waaide onder groot gekraak de bovenkant eraf.

Ook verschenen er ander foto’s.

(fot0 boven is still uit de video van Omroep Landsmeer)