De Bankier in Big Bazar

In het pand waar ooit de Zaanlandse Schoenhandel zat, en later Giraffe en Big Bazar, Westzijde 40 in Zaandam, komt appartementencomplex De Bankier.

Die naam dankt het complex aan ‘bankier van het verzet‘ Walraven van Hall die ooit op nr. 42 woonde, een pand dat inmiddels gesloopt is.

De begane grond wordt bestemd voor winkelruimte. In de twee bovenverdiepingen en een extra woonlaag worden 12 koopappartementen gebouwd, “elk met één slaapkamer, gescheiden badkamer en toilet. De gebruiksoppervlakken variëren van circa 49 tot bijna 87 vierkante meter.” De appartementen gaan tussen de € 239.500 en € 299.000 kosten.

De tekst van Thijssen Makelaardij:

“waar eerst verzet heerste, volgt nu de overgave. Je overgeven, nee, sterker nog, ondergedompeld worden in het bruisende centrum van Zaandam. Genieten. Waar watervallen, terrasjes en kleurige gevels de nieuwe levendigheid uitstralen. Verse broodjes, specialiteiten en delicatessen op elke hoek. Het verbond tussen culinair en cultuur, van sport en spel, gemak en prikkels. Eén stap verwijderd van jouw huisdeur. Van thuis. Waar jij tot rust komt en geniet van het leven.”

Daar zijn we even stil van.

Het gebouw komt naast het historische pand Westzijde 38, gebouwd door Zaandamse reder Nicolas Calff in 1704, tsaar Peter de Grote en tsarina Catharina bezochten het in 1717. Het bijbehorende luchthuis inspireerde Claude Monet in 1871 voor twee schilderijen. Op de ‘impressie’ hieronder zijn beide panden te zien.

In ons archief vonden we een schets van Sjoerd Soeters, zowel architect als Inverdan-coördinator (een handige combinatie) uit 2017.

De Zaanlandse Schoenhandel werd in het begin van de jaren zestig gebouwd. Destijds was er al een conflict tussen de architect en de welstandcommissie (foto gemeentearchief 1973).

We plakten eerder Soeters en Big Bazar op elkaar. Schuiven maar!

Illustraties De Bankier van Nieuw Wonen in De Zaanstreek.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Pieter Ruig

  De eerste vraag die bij mij op komt is: “”Maar waar laten ze allemaal de auto’s van de bewoners?

 • Dorien Sijbrands

  Beetje laat antwoord maar hier is het dan:’
  “Goeie vraag, je kunt voor ca € 109 een parkeervergunning kopen maar als je ‘s avonds uit je werk komt kun je je auto niet kwijt en hij past ook niet in de lift!!
  Vlak aan de overkant in de Zeemanstraat, naast het in aanbouw zijnde hotel, is een hele brede uitrit die niet meer van toepassing is en waar wel 3 auto kunnen parkeren. Daar zouden parkeerplaatsen gecreëerd kunnen worden maar dat doet de gemeente nog steeds niet. Op deze uitrit heb ik 2 jaar lang kunnen parkeren zonder problemen.
  Nu rijdt dat controle autootje door de straten en had ik ineens in 2 dagen 2 bekeuringen tegelijk. Was blij dat ik niet op vakantie was en mijn auto daar 2 weken had gestaan, dan had ik misschien wel 14 bekeuringen gehad, ze plakken er gewoon elke dag één bij!”
  Ja, inderdaad: wel bouwen en vergunningen afgeven maar je auto kwijt kunnen…..😱
  Misschien moet de gemeente eens vergunningen af gaan geven alleen voor bewoners zodat het winkelende publiek van de parkeergarages gebruik gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *