De Orkaan shopt over Die (houdbaarheid) Grenze: ‘Dit smaakt smerig chemisch!’ 

De helft van de Orkaan-hoofdredactie trapt deze week gehelmd en in kleurrijk lycra sportief door Duitsland. Terwijl er in de Zaanstreek hard gewerkt wordt aan nieuws, ontvangen we appjes over worst, bier, Schlagermuziek, Pünktlichkeit en goedkope supermarkten. 

Vooral dat laatste inspireerde ons. Wij hebben tenslotte aan de Zaan sinds maart iets wat lijkt op een goedkope Duitse supermarkt: Medikamente Die Grenze! 

Om ook in vakantiestemming te komen stuurden we Orkaankracht Bas Sommeijer (CO2 neutraal op de fiets) voor een boodschap naar de supermarkt aan de Westzijde 59. Zij schreef: 

‘Bij de binnenkomst zag ik veel dozen staan met producten met lage prijzen. Mijn oog viel op de gele sticker ‘Let op datum voordeel’. En, huh? Er worden producten over de ‘Ten minste Houdbaar Tot’-datum verkocht! Mag dat gewoon? En is dat gezond? Ik vul het mandje met producten over de datum en snel terug naar Het Oog aan de Houthavenkade.’

Daar maken we een plan. Want eigenlijk hadden we nog niet bedacht wat we zouden doen met ons bezoek aan de supermarkt en met de producten. Eerst brengen we maar eens in kaart hoe lang de producten over datum zijn. (na de grafiek tikken we door):

We willen onderzoeken of alles nog te eten is. Maar eigenlijk zien we daar wat tegenop. Gelukkig komt net de IT-man voor groot onderhoud. Hij wordt aangewezen als vrijwillige voorproever. 

We sorteren de producten op datum. Het meest over de datum is de Sportlife met 284 dagen. Daar mag de dappere IT’er mee beginnen. In eerste instantie staat zijn gezicht neutraal. Maar na drie minuten komt het. Zijn gezicht betrekt: 

‘Het smaakt naar rotte sinaasappelen, echt goor.’ 

Ook wordt het kauwgumpje plots heel klein. 

Nadat we hem een paar minuten de tijd hebben gegeven om bij te komen, voeren we hem een Choco Stroopwafel die 96 dagen geleden zijn beste tijd had. Ook daarbij lijkt het op het eerste gezicht goed te gaan. Het tweede gezicht toont verwrongen grimassen: 

‘Dit smaakt smerig chemisch!’ 

Op naar iets vrolijks. We schotelen hem de M&M’s in de kleuren van de Deutsche Flagge voor. Slechts 57 dagen over datum. Dat blijkt mee te vallen. Ze zien er flets, verkleurd en gebarsten uit, maar de smaak? 

‘Die is wel oké’

Over de grens 

Na dit succes is het tijd voor drank. Hij mag kiezen tussen de Monster Energy Paradise (186 dagen over datum) en de Lyre’s Dry London spirit die maar 43 dagen over datum was. Hij koos voor het laatste, maar dan vooral omdat de informatie op Lyre’s Dry in het Engels was en op het blik Monster Energy stond alles in het Turks en dat kennen we niet. Hij nam een flinke slok, met als resultaat: ‘Gewoon water met een raar smaakje.’ Voor de zekerheid gooide hij er een glas echt water achteraan. 

Wat betreft die taal: dat is een dingetje. Volgens het Handboek Etikettering van levensmiddelen artikel 6.5 staat dat de verplichte informatie op etiketten voor de Nederlandse markt in ieder geval in het Nederlands is. 50% van de producten die Bas in haar mandje stopte, voldoet daar niet aan. Het gaat van Portugees via Engels en Duits naar Turks.

Na deze test zet onze dappere IT’er zijn hakken in het zand. Hij weigert verder onderworpen te worden aan tests. 

42% goedkoper 

Dan zoeken we op internet de prijzen op van de producten bij supermarkten. Is het echt zo goedkoop? Helaas, de Rivella Framboos is bij de AH zelfs goedkoper, daarbij is de houdbaarheidsdatum niet verstreken. Ook Monster Energy Paradise blijkt maar 15 cent goedkoper. Verder blijkt inderdaad dat je gemiddeld 42% goedkoper uit bent. 

Mocht er iemand zijn die de producten graag uitprobeert, ze zijn gratis af te halen op de redactie. Mail naar merel@deorkaan.nl

Door Bas Sommeijer en Merel Kan (met hulp van de IT-man). Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel:

30 reacties

 • Jack Middelburg

  Dat van die Rivella is ook nog een dingetje; daar zit wei in en dat is bederfelijk. In die zin dat je er behoorlijk ziek van kunt worden.

 • Siem van Westen

  Dit is een Twents bedrijf zoals een plaatselijk dagblad nog vermeldde en NIET Duits. Maar mag je wel over de datum spullen verkopen?

  • De Orkaan

   @Siem, we weten en schreven dat ook al eerder. Dat is waarom we schrijven: ‘iets wat lijkt op een goedkope Duitse supermarkt’.

  • Bas Sommeijer

   Ja een winkel mag een product met minimale houdbaarheid (Ten minste Houdbaar Tot einde = THT) ook na die datum verkopen.

   Het Handboek Etikettering van levensmiddelen (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) paragraaf 12.3:
   Artikel 24, lid 1 en bijlage X, punt 1 Verordening (EU) nr. 1169/2011; artikel 13 Verordening (EG) nr. 589/2008

   De datum van minimale houdbaarheid is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, mits het op passende wijze wordt bewaard. Tot de datum van minimale houdbaarheid is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit (bijvoorbeeld niet ingedroogd of verkleurd en geen afwijkende smaak). In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.

  • Didier Hennequin

   Neen, winkels mogen geen levensmiddelen verkopen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Ze kunnen na die datum best nog wel te eten zijn, maar een retailer moet ze uiterlijk op die datum uit de schappen verwijderen. Die Grenze gaat dus over meerdere grenzen heen.

   • Menno de Haas

    Dit geldt alleen voor bederfelijke producten die een uiterste consumptiedatum hebben ipv een tht datum. De tht datum mag zelfs aangepast worden door de winkelier, die daarmee de verantwoordelijkheid van de fabrikant overneemt. THT datum wil alleen maar zeggen dat de smaak, structuur ed minimaal tot die datum gelijk zijn aan het moment van productie. Die wet zegt helemaal niets over hoelang deze THT goederen houdbaar (moeten) zijn. De NVWA heeft hierover heldere uitleg op haar site.

 • Marie Louise de Klever

  Hulde en bewondering voor de IT-man. Ik vind de Maggi Saus voor Aspergers wel een interessante productnaam. Hoe maak je die klaar?

  • Erik Schouten

   bijvoorkeur met de afzuigkap uit! mensen met het syndroom van asperger (autisme spectrum stoornis) hebben vaak een hekel aan bijgeluiden. een ervaringsdeskundige 😁

   • De Orkaan

    :-)! Excuses, aangepast! (Al twijfelden we: het is zo’n mooie fout dat we hem bijna lieten staan voor in de geschiedenisboekjes)

 • René Kruithof

  Ik vergeet er steeds binnen te stappen, kom er een enkele keer toch al langs. Mijn voorraad zonnebrandcrème begint op te raken en dat lijkt me nou typisch iets waar Die Grenze betere deals heeft dan winkels die dichter bij huis liggen.

 • Louis Dirksen

  Ooit kocht een goede bekende een paar jaar terug een boot ” as she lies” . In normaal Nederlands een schip met hele hebben en houden waaronder twee traytjes Heineken in oranje blikjes.WK anno ?… Wie het weet mag het zeggen…Er stond ook nog ergens een datum op de blikjes. Wat die betekende wist geen hond. Was verder ook niet zo belangrijk want het enige dat de gebruikers de volgende dag hadden overgehouden van dit gratis drankfestijn was een gewone kater….

  Nog veelzeggender is het verhaal van een krat gepasteuriseerde WEKA melk van de roemruchte melkfabriek gebr. Schaft in Oostzaan. Deze krat was een proefcharge die per ongeluk in de schuur belandde van mijn schoolkameraad Cor Schaft. Anno 1956 besloten wij als jonge onderzoekers de flessen te openen. Twee bleken na 10 jaar bedorven, een was er nog goed en de moeder van Cor zag er toch maar van af om er chocolamelk van te maken. De rest zag er niet echt melks meer uit maar rook bog goed.

  Nog later kreeg ik een partij ”schuurwijn” Ook jaren oud. In ieder geval was de conclusie dat je dit soort wijntjes alleen maar moet serveren aan lieden die je liever nooit meer wilt zien, als ze het al overleven.

  Conclusie: Houd u verre van oude gepasteuriseerde melk, oude wijn uit de tuinschuur maar een lekker oud biertje geeft geen enkel probleem….

 • jan WITBRAAD

  Deze supermarkt verkoopt dus producten die andere supermarkten in de regel weggooien.
  Of je dit bewonderenswaardig vindt of afkeurt, feit is wel dat je dit in ogenschouw neemt de prijs van deze producten aan de hoge kant is.
  Ik laat deze ´prijsvechter´ links liggen

 • Johan Prins

  Conclusie: Die Grenze eruit en Dorcas weer terug, ook wel oude meuk, maar daar wordt je niet ziek van 🙂

 • Beste Orkaan ,Bas Sommeier

  Wij verkopen al jaren dit soort produkten.
  Onze omzet gaat dit jaar over de 100 miljoen euro.
  Kwaliteit is na de verstreken houdbaarheidsdatum nog prima.U bent zo overtuigd van uw gelijk dat ik u graag uitdaag.
  We zoeken 10 produkten in onze winkel uit met korte of verstreken Tht.
  We kopen dezelfde produkten bij een gerenommeerde supermarkt met een goede Tht.
  Als u alle 10 produkten goed kiest met de goede Tht krijgt u van ons €1000
  Als ik uw stuk zo lees ga ik zeker verliezen.
  Maar ik durf de gok toch te wagen
  Wanneer spreken we af?
  Met vriendelijke groeten
  Bert Hesselink

 • Erik Hazeleger

  Ik echt <3 De Orkaan maar wat een bizar raar bericht is dit. Kauwgom die over datum is? De meeste mensen hebben kasten vol dingen over de tht datum (kruiden, snoep, blikjes). Alsof een zak smarties, een reep chocola, een blikje cola en zo nog een ziljoen producten ook maar iets te maken hebben met een gedrukte tht datum.

  De meeste producten zijn vele, vele jaren na de tht nog gewoon perfect. Oud nieuws, geen nieuws.

  Wat. Een. Gek. Verhaal.

  • Petra Lodewijk

   Idd Erik. Heb zelf ooit in een vorig leven in een supermarkt gewerkt, producten met een tgt zijn bederfelijk ( zuivel,vlees e.d.) Tht is een uiterst verkoopdatum, maar nog prima te eten.

  • Marie Louise de Klever

   Daarnaast smaakt de kauwgom die is getest standaard naar rotte sinaasappelen. Haal maar een nieuw pakje in de winkel; smaakt net zo verrot. Het is kauwgom die strak staat van de caffeine, laat dat nou net een bitter smakend goedje zijn.

   Moet eerlijk bekennen dat ik wel eens naar deze winkel ga, maar zeer selectief ben in wat ik meeneem. Meestal schoonmaakmiddelen of paracetamol, maar de gemiddelde 10-packs van in elkaar versmolten stroopwafels laat ik links liggen. Maar ook wat dat betreft, ik denk niet dat die ‘vers’ in de supermarkt beter hadden gesmaakt dan op het punt van verkoop in deze winkel.

   • Erik Hazeleger

    Ja precies. Het is niet echt “nieuws” als je een smaakt koop die je niet lekker vindt en dan constateert dat het niet lekker is. Zo kan ik ook nieuws maken. Nogmaals… JAMMER vrienden van De Orkaan.

    • De Orkaan

     Beste vriend Erik, het zit je hoog.
     We hebben in kaart gebracht hoe lang spullen over datum zijn. Je mag zelf weten of je je lekker voelt bij die producten.
     Waar je aan voorbij gaat is het gehele kopje ‘Over de grens’. 50% van de producten heeft geen Nederlands etiket. Misschien is dat normaal voor deze supermarktketen, maar dit is niet hoe het hoort. Nieuws dus. Echt nieuws.

     • Erik Hazeleger

      Hoi vriendjes! De kop en de inhoud van de post is voor 99% NIET dat “50% van de spullen geen Nederlands etiket heeft”. En dat losstaande feit verantwoordt ook niet echt zo’n heel artikel. Vind ik.

      Ik heb verder niks met Die Grenze (geen aandelen helaas haha) en ben er ook geen vaste klant maar in een tijd dat we juist proberen om niet zomaar klakkeloos alles “weg te pleuren” is Die Grenze (net als Too Good to Go, Foodello, Antiduur etc etc etc) juist een aanvulling.

      Het is niet zo dat bij een zak M&M’s de pinda’s en de chocola bij het verstrijken van de THT collectief besluiten dat ze niet meer eetbaar zijn of zo. De voedsel- en waren autoriteit is daar ook duidelijk over. Het enige kleine puntje wat je hebt is dat van het etiket.

      Verbeterpuntje voor Die Grenze lijkt me 🙂

      (al moet ik de eerste persoon nog vinden die uitgebreid een etiket van een blikje cola of pakje kauwgom wil lezen maar… soit)

     • Erik Hazeleger

      Nog 1 dingetje: ik koop onder andere mijn Coca Cola bij 1 van de vele Turkse buurtsupers in Zaanstad. Die zijn standaard met Turkse, Russische of Poolse teksten. En zo nog met vele artikelen. En de Poolse winkeltjes dan bijvoorbeeld? Hebben die Nederlandse etiketten op alles? Ik zeg: vervolgonderzoek 🙂

 • Petra Dijkstra

  Er zijn zat artikelen die aan de datum zijn en gewoon lekker smaken hoor. Mijn favorieten zijn de normale M&M met of zonder pinda, de koekjes met sinaasappelvulling, Oreo en verschillende chocoladerepen. De merk geurkaarsen voor 2 euro..helemaal dol op. Het is toch ook een kwestie van smaak hoor. Voor ieder wat wils.

 • Lidia de Bruin

  Advies aan DE ORKAAN”: halen jullie je boodschappen nu maar gewoon bij de AH staatswinkel. De minderbedeelde mensen gaan wel naar Die Grenze. De peulen uit Peru en tomaten uit Israël zijn ook niet vers.

 • Jan Schaap

  Heel goed, Lidia. Jij werkt tenminste mee aan een beter klimaat. Dat kun je niet zeggen van die vleesetende zogenaamde zichzelfnoemende dierenvrienden.

 • Jaap Meeuwsen

  @ Lidia de Bruin + @Jan Schaap.
  Blijkt nu dus weer dat discussiëren tegenwoordig niet meer mogelijk is, alles gaat om het gelijk krijgen, zie opmerking aan het adres van de Orkaan.
  Ook dat is m.i. een gevolg van de rare coronatijd, we zijn verleerd naar elkaar te luisteren en in gesprek te gaan.
  En sinds wanneer is AH een staatswinkel ?
  En wie heeft het over ” vleesetende zogenaamde zichzelfnoemende dierenvrienden ” ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *