De Orkaan vs. RTV Zaanstreek, 3e ronde: Wormerland

Deze maand moet een besluit vallen over de keuze tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek voor de lokale zendmachtiging 2021-2026.

Vanavond wordt in de ‘voorronde’ van de gemeenteraad van Wormerland gepraat over de plannen, op 21 september neemt de raad van Wormerland een besluit. Zaanstad beslist op 16 september.

Dinsdag 7 september werd in het Zaanstad Beraad gesproken met de commissie van deskundigen. Afgelopen donderdag werd het politiek besproken in het Zaanstad Beraad, daar werd een amendement aangekondigd om de zendmachtiging aan De Orkaan te gunnen omdat hun plannen meer vertrouwen gaven voor een professionele journalistieke en financieel gezonde organisatie.

De voorronde in Wormerland is niet toegankelijk voor publiek maar is wel online te volgen.

Het oordeel van de commissie van deskundigen is hier te downloaden.

De keuze uitstellen is volgens De Orkaan zinloos. Zonder substantiële en structurele verhoging van de subsidie is een professionele journalistieke omroep die een nieuwssite en een volwaardige radio- en tv-zender in de lucht houdt uitgesloten. Ook hebben De Orkaan en RTV Zaan al uitgebreid met elkaar gesproken en kwamen niet tot een gezamenlijke aanvraag.

Lees ook: Zaanstad en Wormerland kunnen niet kiezen tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek

Actie RTVZ

Na de bijeenkomst van het Zaanstad Beraad van donderdag 9 september is RTV Zaanstreek in actie gekomen: vrijwilligers en kijkers/luisteraars wordt opgeroepen een brief aan de gemeenteraad te schrijven waarin gevraagd wordt RTV Zaanstreek voort te laten bestaan. Tot dusver zijn er 18 brieven binnengekomen (maar er komen er meer). Ook is een online petitie ‘Laat RTV Zaanstreek niet verdwijnen’ gestart. Die is tot dusver door 228 mensen ondertekend.

Volgens RTV Zaanstreek “dreigen hele groeperingen uitgesloten te worden om van het Zaanse nieuws op de hoogte te blijven”. De commissie van deskundigen zou daarover ‘onjuiste informatie’ met de raad hebben gedeeld. Als ‘bewijs’ worden CBS-cijfers gebruikt waaruit blijkt dat ‘slechts’ 96 procent van de Nederlanders over internet beschikt en dat ‘slechts’ 76 procent online nieuws bekijkt. Zelfs van de oudste groep (75+) is 76 procent online. Zijn de mensen die niet online zijn stevige gebruikers van lokale radio en tv? Dat weten we natuurlijk niet. Maar die 96 (online) en 76 procent (nieuws) vinden wij bij De Orkaan heel hoog, dat is onze doelgroep. En die groeit nog steeds. Het wordt nooit 100 procent, je hebt laaggeletterden (1 op de 8 – die proberen we via KortZaans te bereiken), mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, digibeten, principiële nieuwsmijders etc.

Hoe zit het met het bereik van De Orkaan en RTV Zaanstreek? Hier het gezamenlijke document van beide media (uit het beleidsplan van de fusieomroep die niet doorging), ook helemaal onderaan is dat te lezen. Het bereik van de radio- en tv-zenders van RTV Zaanstreek is hier te vinden.

Vanavond meekijken kan hier: om 21:30 staat de omroeplicentie op de agenda.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *