De Rolling Stones in Zaandam? Echt?

In 2017 speelden The Rolling Stones in het GelreDome. Daar passen 34.000 mensen in. Maar ook Pinkpop (58.000), Arena (54.000) en De Kuip (50.000) verkopen ze moeiteloos uit.

Maar nu komen ze naar Zaandam!

….. (betekenisvolle pauze, even diep ademhalen)

En niet alleen The Stones komen, ook Beyoncé en Metallica. Hun fans passen makkelijk in de Arena alhoewel Metallica ook in het ‘kleine’ Ziggodome (17.000) speelde… Maar ‘binnenkort’ dus in het Cultuurcluster, waar ze maar liefst 650 (!) tickets kunnen verkopen.

Alhoewel… er staat een ‘?’ achter. Onthulling onder de foto…

Helaas. Nep. Geen Stones. Geen Beyoncé. Geen Metallica… en GEEN CULTUURHUIS = GEEN POPPODIUM.

Het gebruik van de coalitie-term ‘Cultuurhuis’ verraadt het al. Het is een oproep om JA te stemmen bij het referendum over het Cultuurcluster (want zo noemen wij het nog steeds) van 20 juni. (Zonder cultuurhuis geen poppodium? Erik Esteie reageerde al op die slogan onder een andere bijdrage.)

Een campagne is om op te vallen. Goed gelukt!

Deel dit artikel:

27 reacties

 • jan de bruin

  Het js eigenlijk een beetje zielig zoals Vincent Kreuger programmeur van de Flux zijn gelijk tracht te halen om in het Cultuurcluster te komen. Met zijn ambitie oom 20.000 bezoekers te trekken moet hij tegen beter weten in een programma bieden dat tegen de Melkweg en Paradiso kan concurreren en daarmee vervolgens 50 weken lang in een zaaltje van 400 bezoekers een volle bak te trekken. Dat op de duurste m2 van Zaanstad en op een locatie waar jongeren niet willen komen omdat de uitstraling en de sfeer niet overeenkomen met wat een poppodium bezoeker wil aantreffen.
  Ook de tekst op de flyer met de dreiging dat als er geen culturecluster komt er ook geen poppodium komt is eigenlijk een puur damagogische uitspraak die wat de kultuurklutsers betreft altijd is tegen gesproken. Het zijn juist de kultuurklutsers geweest die hebben aangedrongen op een volwaardig poppodium maar dan op een goede plek ergens in zaanstad. Daarvoor is het voormalige postkantoor in wormerveer uitstekend geschikt en betaalbaar na een verbouwing waarmee ze dan weer jaren vooruit kunnen. DUS GA 20 JUNI STEMMEN EN STEM TEGEN HET CULTUURCLUSTER!!

  • TheMX

   Haha en ik wordt geblokkeerd omdat ik op de man zou spelen, en voor het cultuurcluster ben.

   • De Orkaan

    Geblokkeerd? Met 142 reacties ben je één van onze ’top-reageerders’ (qua aantallen dan). Dat wil niet zeggen dat we alles van iedereen toelaten. Reacties die niet aan onze regels voldoen worden geweigerd.

    • TheMX

     De Orkaan modereerd mij. Dat wilt zeggen als ik een bericht post deze niet gelijk verschijnt, maar pas na goedkeuring door iemand van de orkaan. Zoiets het censuur

     • De Orkaan

      Wij noemen het ‘voorzichtig’, maar bij goed gedrag laten we de moderatie schieten…

 • Paul Vreeken

  Slechte zaak om in de discussie over het cultuurcluster de “tegenpartij” van demagogie te beschuldigen. Laten we het bij de inhoud houden. Ik zie het cultuurhuis als een prima manier om een fatsoenlijk poppodium in Zaandam te krijgen op een plek die nu eindelijk een behoorlijke invulling moet krijgen. Ik stem dus “Voor”.

  • Erik Esteie

   Beste Paul

   Een nee tegen het cluster sluit niet uit dat er (ooit) op een andere plek een poppodium zou kunnen komen, dat is namelijk een politieke beslissing

   Mocht de raad morgen nee zeggen tegen een cluster dan kan men overmorgen besluiten om te gaan kijken naar de invulling van een eventueel poppodium op een andere plek en met wat men nu bespaart door het plan niet door te laten gaan kan ergens anders een hele berg geld gebruikt worden om iets moois neer te zetten, misschien in een bestaand gebouw na verbouwing of op een nieuwe locatie met nieuwbouw

   Wat de Flux doet is op het sentiment spelen, geen cultuurcluster = geen poppodium, en dat is totaal bezijden de waarheid

   Het betekent alleen maar dat er geen poppodium op de plek komt die men gewenst heeft(wat jammer dat Beyonce nu niet naar Zaanstad komt…)

   Kijk eens naar het Hembrugterrein en misschien zijn daar opties voor een nieuw poppodium

   Als oud drieluyk vrijwilliger vind ik het een schande dat de Zaanstreek geen plek meer heeft(na het sluiten van de kade, en het overgebleven deel “de Flux” is een lachertje…) voor lokale bands en de wat grotere artiesten maar dit gedrocht bij het station is niet de plek voor een poppodium, het zal namelijk zorgen voor een verschraling van andere culturele uitingen

   Verder vind ik dat de Zaanstreek groter is dan Zaandam alleen, zullen we de Groote Weiver ook maar opdoeken?

  • “Een manier om in de Zaanstreek een behoorlijk poppodium te krijgen”? Ik zou eerder zeggen: Eén van de manieren. En of het een “behoorlijk” podium wordt??? In ieder geval wordt het duur. Dat staat vast. In Amsterdam zit Paradiso, in een voormalige kerk. Groot succes, al jaren lang; waarom zou zoiets in de Zaanstreek niet kunnen? De Bieb zit nu in een fantastisch en goed bereikbaar gebouw. Hetzelfde geldt voor de Fabriek. Waarom verhuizen naar een peperduur nieuw gebouw? “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald” zegt het spreekwoord. Schrijf de al geïnvesteerde miljoenen af en geef de plek -onder strikte voorwaarden- aan een projectontwikkelaar. Wie weet, komt er dan iets leuks uit. Ik las ergens al de suggestie: (een dependance van) een museum? Is de locatie ook niet ideaal voor een conferentiecentrum? Er valt in ieder geval iets veel beters te bedenken dan het plan dat er nu ligt. Oh ja… en voor ik het vergeet te zeggen: ik stem dus tegen…. 😉

 • joop tralala

  Sta volledig achter Paul Vreeken. Laat het cultuurcluster komen EN STEM VOOR!!!

  • Dirk van t Ent

   Jan de Bruijn heb jij een glazen bol een negatieve glazen bol voorspellende gave en menselijk inzicht , heel knap

   • jan de bruin

    beste Dirk, ik doe niet aan waarzeggerij die nergens op gebaseerd is. Alles wat kultuurklutser de laatste vier jaar heeft gezegd is uitgekomen!

 • René

  Niets sluit alles uit, maar dit is tenminste een concreet plan voor een fatsoenlijk poppodium. Als dat alleen belangrijk genoeg voor je is stem je uiteraard voor. Bij een nee gaat de gemeente heus niet op korte termijn prioriteit leggen op dat poppodium. Als de gemeente dat werkelijk belangrijk had gevonden stond er al (weer) een poppodium.

 • Dirk van t Ent

  Voor stemmers worden inderdaad geweerd foei orkaan

 • henk havik

  De Stones zijn jaren geleden al in Zaandam geweest , alleen is dit maar onder een selectief clubje bekent, repetities voor het europese gedeelte van bridge’s to babylon tour is er geoefend in een fabriekspand in de achtersluis polder , Tevens heeft M.J.de DTD loop anoniem gelopen in dezelfde periode .

 • De Flux getuigt hier van arrogantie, desinteresse en initiatiefloosheid. Als hun gespreide bedje in het cult(d)uurcluster niet doorgaat hebben ze er blijkbaar geen zin meer in…
  Nog erger is dat Zaandam al binnenkort haar laatste poppodium dreigt te zullen gaan verliezen omdat De Flux al jaren verzuimt heeft om serieus (betere, goedkopere en gezelliger) alternatieven te (onder)zoeken.
  Dit terwijl al lang bekend (maar gelukkig meermalen uitgesteld) was dat ze uit hun huidige lokatie weg moeten, nog vér voordat het cult(d)uurcluster (niet) gerealiseerd zou zijn…

 • G>Marjew

  En dit soort demagogie sterkt mij alleen maar in m’n overtuiging tegen te stemmen (en met mij hopelijk vele anderen)

  • jan de bruin

   alweer zo’n anonieme voorstemmer! Hebben jullie het fatsoen niet om je uitspraken met je eigen identiteit te onder steunen!!??

 • Gert van Houts

  Neem een voorbeeld aan Roots aan de Zaan. Presteren al jaren om een programmering met internationale allure neer te zetten zonder dat dit de gemeenschap klauwen met geld kost. Er zijn genoeg alternatieve locaties voorradig om een volwassen poppodium neer te zetten voor relatief weinig geld en exploitatie. Een poppodium op deze wijze door de strot duwen is achterhaald en arrogant te noemen. Vergeet niet dat de traditionele bezoekers van de Kade en voorheen Drieluyck een groep bejaarde mannen is geworden die met geen stok op de been te brengen zijn voor een rockconcert. Bovendien is er al een Zaantheater dat een rol kan vervullen in de programmering van de grotere namen uit het verleden.

 • Adri Stet

  Ik heb eens gekeken in atlas van de gemeenten 2018. Deze atlas is zeer onlangs verschenen. De 50 grootste gemeenten worden met elkaar vergeleken. Zaanstad kent bijna 155.000 inwoners en is daarmee de 16de gemeente. Gemeentes worden op een groot aantal punten vergeleken: bijvoorbeeld op woonaantrekkelijkheidindex komen we op de 20ste plek: een middenmoter dus.
  Dit jaar is ook een cultuurindex opgenomen: de steden worden vergeleken op hun cultureel aanbod. Op de punten film, beeldende kunst, podiumkunsten en letteren bungelen wij achteraan tussen de 35ste en 44ste plek. Alleen erfgoed geeft een gemiddelde score; 24ste. Al met al zitten we op een 44ste van de 50 plekken. Een zeer lage score. Zo is het met onze culturele activiteiten gesteld, en dat zonder het cultuurhuis.

  En nu doen we alles om deze lage score nog eens te benadrukken. En het culturele aanbod toch vooral niet te verbeteren. Want stel je eens voor dat we zouden streven naar een hogere plek, met een mooie investering in een prachtig iconisch gebouw. Een gebouw dat net als het Zaan intellhotel, de komende jaren alleen al vanwege de architectuur grote belangstelling zal trekken. Het cultuurhuis voor de Zaanstreek.

  Dat kan toch niet, zo’n mooi gebouw!! Nee, de cultuurklutsers vinden dat we kunnen volstaan met een vervallen postkantoor in Wormerveer als poppodium. Of iets in die geest…Het is te huur voor 50 euro de meter. Haast je, klusters…want de eerste nieuwe bedrijven trekken er al in. En dan is het te laat… en overigens zullen de buren het geen fijn idee vinden als er een podium komt. Het zal dan grondig verbouwd moeten worden, dat kost gauw enige miljoenen schat ik in.

  Ja, Ik ben een groot voorstander van het cultuurhuur. Alle culturele voorzieningen die in de Zaanstreek ooit furore maakten zijn opgehouden te bestaan of kwijnen nog een beetje. Volgens mij zal het cultuurhuis een nieuwe impuls kunnen geven aan de culturele activiteiten. Een impuls waar we al jaren op zitten te wachten.

  • Erik Esteie

   Beste Adri

   Dus het gaat jou alleen maar om een plekje in de top 10?

   Is de Bieb in het Verkade gebouw je niks waard?

   De Fabriek ook maar wegdoen?

   En dat alleen maar voor een architectonisch wangedrocht(en over smaak valt niet te twisten..)

   Pffff, alsof het Verkade gebouw en de Fabriek niet iconisch zijn…

   En waar komt toch het rare idee vandaan dat als het cluster gedrocht niet door gaat dat er dan nooit meer een poppodium zou kunnen komen in de Zaanstreek?

   Sorry hoor maar dit hele cluster gedoe is alleen maar een prestige gedoe en heeft totaal geen relevantie met de geschiedenis van de Zaan en Bieb en Fabriek op de huidige locatie hebben dat wel

   Dit wangedrocht gaat pas echt zorgen voor een verschraling van het cultuur aanbod omdat de explotatie kosten een schip van bijleggen gaan worden, er zijn namelijk voorbeelden genoeg van zogenaamde “clusters” in den lande die op het oog fantantisch leken maar uiteindelijk een pijn punt dossier zijn geworden

 • Erik Esteie

  De wildplakzuilen op de Houthavenkade en op de Wilhelminastraat waren vandaag alweer beplakt met de aankondiging voor een feest en dus zijn de poster van de Flux weer verdwenen :0)

 • Leentje

  Nee betekend niet dat er niet een poppodium komt. Het gaat veel simpeler:

  Moet dit van Gemeenschapsgeld? Kijk naar de staat van het gemeentebudget!

  Waar is de VVD nu met hun marktwerking? Het gebouw is het probleem niet, het poppodium ook niet! Waarom moet er zoveel belastinggeld in! Niet alleen de bouw, maar ook de jaren erna!

  Kijk naar je gemeentebelasting, en kijk naar de rest van Nederland. Dan snap je dat er een sterk nee geluid is!

  We hebben een Filmhuis, en een mooi zaanse zelfs! de Fabriek!
  We hebben een bieb op een vet mooie plek!

  Ja, Zaanradio zit niet op de “mooiste plek”, maar het werkt!
  Ja, Fluxus heeft een gebouw met gebreken, maar het zit ook in Zaanstad noord!

  Laat er een mooi gebouw komen, maar niet van gemeenschapsgeld! en niet ten kosten van de dorpen buiten Zaandam!

 • Eelco

  Ik ben VOOR een poppodium, maar TEGEN het clusteren van allerlei mooie zaken die daardoor op die unieke plek verloren gaan. En doordat die plekken niet meer gebruikt worden is de kans dat juist die unieke plekken zelf ook verloren gaan. Gebruik het geld om de huidige locaties op te knappen en bouw een uniek poppodium in één van onze prachtige industriële monumenten.

  Grote, big bang projecten zijn zelden een succes. Kleine, organische groei is financieel minder riskant en eenvoudiger bij te sturen. Nee, dus, geen cultuurcluster voor mij.

 • Sjoerd

  Of we nu ja of nee zeggen: als er maar niet een podiumloze periode komt in Zaandam. Ik wil gewoon lekker kunnen spelen en naar bandjes toe kunnen. Ik wil er ook best voor betalen. Zoek het even lekker uit met dat geruzie. Los het op met iets positiefs, iets dat je wél wil. Ik wil geen ja of nee keus. Creëer geen patstelling door nee-zeggers over en weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *