In januari 2022 verschijnt ‘De verraadster. Franci Siffels, de verzetsvrouw die overliep‘, een boek van de Zaanse auteur Erik Schaap.

Het is volgens het persbericht van de uitgever “het huiveringwekkende verhaal van een Zaanse verzetsvrouw die zich ontpopte als een van de grootste verraders uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.”

En daarmee is niets te veel gezegd:

“November 1943. Franci de Munck-Siffels verricht illegale koeriersdiensten en verbergt een Joods jongetje in haar huis. Maar wanneer ze ontdekt dat haar man een relatie heeft met haar zus, geeft ze de Sicherheitsdienst het onderduikadres van haar wederhelft.

Uit het liefdesdrama ontstaat een meedogenloze jacht op het verzet. De 23-jarige, verleidelijke Franci ontpopt zich daarbij als een hondsbrutale infiltrante. Ze verraadt ruim honderdvijftig verzetsmensen en Joden. Tientallen arrestanten belanden voor het vuurpeloton of in de gaskamer. Geen andere vrouw weet in zo’n korte tijd zoveel ‘terroristen’ in Duitse handen te spelen als deze Zaanse vrouw.

Haar vernietigende werk duurt maar kort. Een knokploeg ontmaskert de gretige jaagster. Zeven maanden na de impulsief begonnen strafexercitie tegen haar echtgenoot sterft Franci op gruwelijke wijze.”

Erik Schaap – ook schrijver van de biografie van Walraven van Hall en veel andere boeken over de Zaanse oorlogsgeschiedenis – was al lang bezig met het levensverhaal van de “communistische verzetsstrijdster die de verpersoonlijking werd van verraad in oorlogstijd”.

In zijn boek ‘Korte Metten’ uit 2014 staat al een uitgebreid hoofdstuk over Siffels (het langste in het boek), de Wikipedia-pagina over Siffels is daarop gebaseerd.

Het boek verschijnt op 25 januari bij Alfabet Uitgevers. Het kost € 19,99.

Oproep

We kunnen een recensie-exemplaar bij de uitgever aanvragen. Maar we willen eigenlijk dat één van onze lezers het boek voor ons beoordeelt. Wil je dat? Stuur een mail aan De Orkaan.

Foto boven: Erik Schaap (door Peter Arno Broer), de omslag van het boek en Sjef Swolfs, een van de mensen die door Siffels verraden werd, in de nieuwe wijk Gouwpark wordt hij geëerd met een straat.