Geen politiek in Sultan Ahmet moskee (behalve DENK dus)

Op zondag 12 februari komt lijsttrekker Tunahan Kuzu van de politieke partij DENK naar Zaandam. Om 19:00 uur zal hij spreken in de Sultan Ahmet moskee in Poelenburg.

In juli van vorig jaar zei voorzitter Ahmet Kasal van de Sultan Ahmet moskee nog tegen Dagblad Zaanstreek: “De moskee is niet de plek om politiek te bedrijven en over politiek te spreken.”

DENK werd opgericht nadat de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA-fractie waren gezet.

Beiden richtten daarop een eigen partij op, Tunahan Kuzu werd lijsttrekker, Selçuk Öztürk staat derde op de lijst. Sylvana Simons was eerst ook DENK-lid maar eind december stapte zij op en richtte haar eigen partij Artikel 1 op. Ook zij doet meer aan de verkiezingen van 15 maart.

Een van de controverses rond DENK is dat Kuzu in juli geen afstand wilden nemen van de maatregelen die de Turkse president Erdogan nam tegen zijn veronderstelde tegenstanders. Ook de leiding van de Sultan Ahmet moskee, voorzitter Kasal en plaatsvervangend imam A-Majid Boudra, vertelden het Noordhollands Dagblad dat ze Erdogan steunden omdat hij “van Turkije een machtig land maakt”. Uitspraken waar ze overigens later op terugkwamen.

In Poelenburg wonen – vergeleken met de rest van Zaanstad – relatief veel mensen met een Turkse achtergrond. Ruim een derde is Turks volgens de gegevens van Zaanstad.

Volgens een recent onderzoek van de Etno-Barometer zou 40% van de Turken in Nederland overwegen DENK te stemmen op 15 maart.

De bijeenkomst is niet voor de pers toegankelijk.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *