De gemeente Zaanstad heeft laten weten dat ze voor 1 augustus mee willen doen aan het experiment ‘Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR)’.

Zaanstad gaat daarmee meedoen met een experiment dat al is afgelopen. In 29 gemeenten was het vanaf 2018 al mogelijk om digitaal een rijbewijs aan te vragen. Die proef werd geëvalueerd, in maart 2021 schreef de toenmalige minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Kamer dat digitaal aanvragen per oktober 2024 werd ingevoerd.

Daarbij kunnen burgers digitaal een rijbewijs aanvragen, ze moeten wel bij een erkende en aangesloten fotograaf een foto laten maken en met behulp van hun DigiD inloggen. Van Nieuwenhuizen:

“De evaluatie van de experiment heeft uitgewezen dat het elektronisch aanvragen wordt gewaardeerd door de gebruikers, namelijk burgers, fotografen, gemeenten en de RDW. Burgers waarderen de snelheid en het feit dat de digitale aanvraag op elk gewenst moment kan.

Daarnaast is geconstateerd dat het digitale aanvraagproces foutbestendiger is op bepaalde onderdelen, zoals de inzet van erkende fotografen en uitvoering van controle met fotovergelijkingssoftware, dan het reguliere aanvraagproces. Hierdoor worden fouten eerder en beter in het proces opgespoord.

Digitaal aanvragen wordt niet verplicht: “het blijft mogelijk om de aanvraag voor de verlenging van het rijbewijs aan het loket te doen.”

Foto: (Gemeentearchief Zaanstad) Rijbewijs aanvragen op gemeentehuis De Burcht, 1986, Han de Groot.