Meer rijbewijzen in Oostzaan en Wormerland dan in Zaanstad

In Staphorst heeft 91,5 procent van de inwoners een rijbewijs. In Amsterdam gaat het om 61,8 procent. De Zaanse cijfers zitten daartussen: 75,4 procent in Zaanstad, 83,1 procent in Wormerland en 85,4 procent in Oostzaan.

Op 1 januari 2023 hadden ruim 11,5 miljoen mensen een Nederlands autorijbewijs. Het aantal rijbewijshouders nam het meest toe bij jongeren jonger dan 20 en 75-plussers.

Dat meldt het CBS in een recente publicatie.

Het aantal jonge rijbewijsbezitters ligt nog onder het niveau van voor corona. Door coronamaatregelen konden rijlessen soms niet doorgaan en werden rijexamens uitgesteld.

Niet elke rijbewijshouder is ook autobezitter; met name jongeren hebben vaker een rijbewijs dan een auto. Begin dit jaar waren er 1,8 miljoen 30-minners met een rijbewijs en 720 duizend autobezitters jonger dan 30.

Die aantallen hebben een duidelijke relatie met het autobezit. Ook dat is in Oostzaan het hoogst: 123 per 100 huishoudens.

Foto: Instagram (gezocht op #rijbewijs)

Deel dit artikel:

2 reacties

  • M. vd Poel

    Toegevoegde nieuwswaarde 0,0.

  • Kees Hamster

    Niet zo vreemd hoor, in Staphorst zijn er genoeg parkeerplaatsen, in Amsterdam wat minder en in Zaanstad door het beleid van de gemeente, bijna niet…

    Geen parkeergelegenheid is geen 🚘 en dus rijbewijs (nodig).

    Eenvoudiger ken ik het niet vertalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *