Vanaf maandag 13 juni is het mogelijk om in Zaanstad het rijbewijs online te verlengen.

De verlenging van het rijbewijs gebeurt via de website van Dienst Wegverkeer (RDW). Na twee werkdagen is het verlengde rijbewijs op te halen op het stadhuis in Zaandam.

Ook wie een uitbreiding van categorieën op het rijbewijs wil laten aangeven kan dat voortaan online doen.

Voor de verlenging moet je een geldig Nederlands rijbewijs hebben en ook is de DigiD-app met ID-check nodig.

Het aanvragen van het rijbewijs kan nog niet online, daarvoor moet je nog naar het stadhuis. Zaanstad kondigde eind april 2022 overigens wel aan dat de gemeente voor 1 augustus mee wilde doen aan het experiment Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR). Navraag bij de gemeente maakte duidelijk dat het ‘aanvragen bij het experiment ook alleen over verlengen ging, aanvragen van het eerste rijbewijs moet nog steeds fysiek.

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die gemaakt is door een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Hier een overzicht van erkende fotografen en fotocabines. Op vijf plekken in Zaanstreek is dat mogelijk: Heno en Ronchetti in Zaandam, Music & More in Wormerveer, Dampwinkeltje in Krommenie en Ronald Goedheer in Wormer.

De fotograaf verstuurt de gemaakte foto digitaal naar de RDW. Daar wordt de handtekening gezet die ook op het rijbewijs komt. Met de DigiD-app en ID-check kan de verlenging van het rijbewijs geregeld worden. Betalen kan via iDEAL. Meer informatie vindt u op www.rdw.nl/rijbewijsverlengen.