Als leerling-journaliste van De Typhoon werd ik er wekelijks op uit gestuurd om de zittingen van de kanton- of de politierechter te verslaan. Ik hoorde dan vaak het vonnis: ‘een half jaar ontzegging van de rijbevoegdheid’ uitspreken. De Zaankanter voor het hekje van de rechtbank kreeg die straf, omdat hij met een slok op achter het stuur was gekropen.

Nu, vijftig jaar later, krijgen talloze senioren hetzelfde vonnis opgelegd. Niet omdat zij iets strafbaars hebben gedaan, maar louter en alleen vanwege het feit dat ze 75 jaar worden.

Door Anneke van Dok

Dankzij de beslissing van de Tweede Kamer om de ouderdomskeuring met vijf jaar te vervroegen is er een stuwmeer ontstaan bij de Rijksdienst die verantwoordelijk is voor de afgifte van het rijbewijs. Een wachttijd van een half jaar schijnt geen uitzondering te zijn en dat is een zware straf voor mensen, die onschuldig zijn aan enig verkeersdelict. Wie geen rijbewijs heeft kan zijn vrouw niet naar de fysiotherapeut brengen, kan er niet met de caravan op uit trekken en kan voor zijn verjaardag geen pils inslaan bij de supermarkt.

Ik vind het merkwaardig dat iedereen daar zo lankmoedig in berust. Wellicht omdat men tot een generatie behoort die zich zonder auto kan verplaatsen. Misschien omdat men moe is van het almaar protesteren tegen de domheid en traagheid van overheidsinstanties.

Een schadevergoeding eisen behoort ook al niet tot de moraal van mensen die in de oorlog geboren zijn. Wie burgerlijk ongehoorzaam wil zijn en met een verlopen rijbewijs de weg op gaat, kan geen beroep doen op een verzekering, wanneer hij of zij brokken maakt. Dus dat is ook geen goed idee. Misschien moeten we ons protest met humor tonen.

Door een sticker op de achterruit van ons autootje te plakken met de tekst:

Hoera
ik heb
een rijbewijs!