Zaanse Rijbewijscijfers

Waarom we het moeten weten, weten we eigenlijk niet. Maar het CBS maakt het bekend, dus het zal wel nieuws zijn.

In Oostzaan heeft 85 van de inwoners van 17 en ouder een rijbewijs. In Wormerland is dat 83 procent en in Zaanstad 76 procent.

Het hoogste percentage wordt gehaald in Rozendaal, Tubbergen, Staphorst, Renswoude en Mill & Sint Hubert (meer dan 90 procent), het laagste in Amsterdam (63 procent).

In grote steden, studentensteden en op de waddeneilanden is het bezit van een rijbewijs relatief laag, op het platteland is het hoog.

Het is maar dat u het weet.

Als we er niet zo’n mooie foto bij hadden gevonden, was die bericht de prullenbak terecht gekomen. Han de Groot maakte deze foto op 1 oktober 1986: “In de hulpsecretarie aan de Burcht heerst drukte bij het aanvragen van het rijbewijs.” (Gemeentearchief Zaanstad, Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie)

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Gerard kraaier

  LB. (Lekker belangrijk)

 • Rens Kamminga

  Hoeveel mensen er met een (geldig) rijbewijs in dit land rondcrossen vind ik niet zo heel belangrijk, belangrijker zijn de cijfers van mensen die menen te mogen autorijden zonder het roze papiertje (of plastic), ga er dan maar vanuit dat Amsterdam ineens boven in de lijst eindigt.

  • Bert Schaap

   Zo is dat, of een illegaal rijbewijs uit het land van herkomst proberen om te ruilen voor een geldige hier. Vaak lukt dit. Je haalt ze op de snelweg er zo uit. Men heeft geen idee wat de regels zijn. Richting aangeven is voor veel mensen ook erg moeilijk denk ik…

 • Mies Bosveld

  Ik zie genoeg mensen MET rijbewijs die niet kunnen autorijden.

 • Leyena van der Laan

  “Minder autorijbewijzen verstrekt dan voor coronacrisis”
  Ik heb juist mijn C gehaald tijdens de crisis.
  Hele dag thuis zitten is echt niet tof!

 • Jaap Meeuwsen

  Cijfertjes cijfertjes, alles moet tegenwoordig onderzocht worden en in cijfertjes en grafiekjes naar buiten gebracht worden.
  Wat hebben we eraan vraag ik mij wel eens af ?
  Er is een website die vol staat met volstrekt nutteloze weetjes,nou, dit soort dingen kunnen er ook wel bij.
  Hoewel ik wel eens zou willen weten hoeveel halfduims spijkers er vorig jaar verkocht zijn, uitgesplitst naar provincie > woonplaats tot straatniveau.
  Daar kun je tenminste wat mee !

 • Erik Schouten

  Hoeveel % van de mensen met een rijbewijs gaan er toch met het OV of op de fiets lijkt me handiger om te weten ivm parkeerplaatsen

 • leuk die foto, geeft een goed tijdsbeeld.

 • Hette Winkel

  “leuk die foto, geeft een goed tijdsbeeld.”
  Inderdaad!!
  Je kunt er heel wat in zien. Wat mij opvalt, zijn de zeer open balies, de kleding en wijze van haardracht, hoe de mensen zich hebben opgesteld, het apparaat voor de nummertjes. Maar wat mij het eerste opviel was de terminal in het midden van de foto die op een draaiplateau staat en hoe de ambtenaren aan het werk zijn. Mooi tijdsbeeld van de inzet van informatietechnologie bij een gemeente.Daar doe ik momenteel onderzoek naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *