Distributiecentrum ‘Smartlog’ (Westerspoor) kan zonder natuurvergunning

Het distributiecentrum ‘Smartlog Zaandam’, aan de Ringweg 289-332 (bedrijventerrein Westerspoor) kan volgens de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord gerealiseerd en geëxploiteerd worden zonder natuurvergunning.

De Omgevingsdienst maakte bekend dat ze een “vergunning weigeren aan Projectvennootschap Zaandam B.V. voor het realiseren en exploiteren van een distributiecentrum aan de Ringweg 289 te Zaandam omdat er op grond van artikel 2.7, tweede lid van de Wet natuurbescherming geen vergunning nodig is voor het project.”

Dat van de ‘realisatie’ is een curieuze mededeling, het distributiecentrum is namelijk al zo goed als klaar. De bouw en het aan- en afrijden van vrachtauto’s heeft dus kennelijk geen gevolgen voor een Natura 2000-gebied (artikel 2.7, tweede lid van de Wet natuurbescherming).

Het nieuw gebouwde centrum is van de Rotterdamse ontwikkelaar DHG. Eerder was hier de Zaanse Puin Recycling BV gevestigd. DHG kocht het terrein van ca. 33.500 m² in december 2020.

Smartlog Zaandam ligt aan het Noordzeekanaal, vlakbij Schiphol en naast de havenlocatie HoogTij. Het complex is ca. 25.810 m² groot. De ligging is “strategisch dichtbij Schiphol (binnen 20 minuten bereikbaar), de Amsterdamse haven en de tweede Coentunnel. Daardoor is het uitstekend bereikbaar over land én water” aldus de ontwikkelaar.

Meer informatie (en foto’s) op de website van Smartlog Zaandam.

Andere ‘Smarlogs’ van DHG (David Hart Group) zijn of worden ontwikkeld in Rotterdam, Moerdijk, Roosendaal, Venray, Ridderkerk, Nieuw Leusen, Oostenhout, Den Haag en Bergen op Zoom. In totaal gaat het om ruim 20 distributiecentra.

Tegen de beslissing kan t/m 21 augustus bezwaar worden ingediend.

Zie ook:

Smartlog in aanbouw (april 2023), De Orkaan
Impressie van hoe het moet worden (DHG)
Impressie met Noordzeekanaal (DHG)
Impressie bij rotonde (DHG)

Door Piet Bakker. Bronnen: Omgevingsdienst, website DHG, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s; De Orkaan / impressie: DHG.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *