Boeren blokkeren distributiecentra Zaandam

‘Mocht je vandaag de weg op gaan, houd rekening met verkeershinder, onder andere op de Hoofdtocht in Zaandam.’ schrijft de Zaanse politie op haar Facebookpagina.

Vanmorgen vroeg verzamelden tientallen boeren met hun tractors zich bij de distributiecentra van Albert Heijn en de Lidl Picnic op industrieterrein Westerspoor in Zaandam. Zij blokkeren hiermee de vrachtwagens die de supermarkten zouden moeten bevoorraden. 


Update: de demonstratie is verboden door burgemeester Hamming


De boeren protesteren vandaag in het hele land tegen het stikstofbeleid van de overheid. 

Geinig weetje: er protesteert ook een echte BBN’er (Bekende Boeren Nederlander) mee.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Bert Versteeg

  Ik dacht dat Aldi al een tijdje weg is uit Zaandam, in het voormalige DC van deze supermarktketen zit tegenwoordig Picnic.

 • Oliver de Wit

  Simpelweg een terreur actie.

  Geen enkele andere groep met politieke belangen in Nederland zou dit moeten proberen, dan zouden ze direct in een cel belanden.

  De gemiddelde “boer” is inmiddels een vervuilende fabriek, met bovenmodaal verdienenende CEO.

  Nederland is wereldwijd de grootste exporteur van agrarische producten, ondanks ons beperkte landoppervlak.

  Dat doen we door middel van een geïndustrialiseerde agrarische uitputtingsslag, vernietiging van ons grondgebied — met “kleinschalig boeren” heeft het niets te maken.

  • Rosalinde Brouwer

   Volledig mee eens
   De biologische boeren hebben het moeilijk met hun vervuilende grootschalige op winst uit zijnde buren boeren.
   Het zijn de grootschalige vervuilers die 70 % van hun oogst exporteren die het hardste schreeuwen.
   Het kost natuurlijk jaren om hun vergiftigde grond en sloten weer schoon te krijgen, maar daar hoor je ze niet over.

 • Bert Versteeg

  De boeren hebben groot gelijk!
  Hele boerenbedrijven dreigen te verdwijnen door deze belachelijke stifstofmaatregelen!
  De Regering, met Rutte en minister vd Wal voorop, moeten achter onze boeren staan en ballen tonen tegen de EU te zeggen dat de absurde stikstofeisen voor Nederland niet werken.
  Grote landen als Duitsland, Italie of Frankrijk hebben nauwelijks te maken met stikstofregels omdat het grote landen zijn waar gemiddeld minder mensen wonen. Als ze gaan meten in en nabij de grote industriegebieden in die landen zal de uitstoot van stikstof ook veel hoger liggen, misschien wel hoger dan in Nederland maar de linke EU rekent met gemiddelden.

  • Oliver de Wit

   Nederland exporteert meer voedsel dan welk land dan ook, en vernietigt ons land en water in dat proces. Onze natuur verzuipt in de pesticiden en mest, terwijl de schepen voor miljarden aan bloembollen en kippenvlees naar het midden oosten brengen. Boeren zijn tegenwoordig CEOs van enorme stallen en kassen met een bovenmodaal salaris.

   Die opoffering van onze prachtige grond moet stoppen.

   Wanneer ik stelselmatig rotzooi vanuit mijn tuin in de Zaan dump krijg ik ook ruzie met mijn omgeving, en dat is wat een groot deel van de agrarische industrie doet.

   • l. Boonstra

    Ja en je vergeet de doorvoer niet . Schepen vol worden ingevoerd en omgeladen naar landen in het achterland. En boeren zijn pas rijk als ze verkopen ook al staat er voor een vermogen op hun naam. Er zijn zat boeren die het van het salaris van hun partner moeten hebben.

  • Willen Fransen

   Ze worden niet verplicht om op te doeken, ze krijgen de keuze of te stoppen of je businessplan aan te passen, daarbij zou de overheid een geldbedrag beschikbaar hebben om dat mogelijk te maken. Dat dat voor sommige bij lange na niet voldoende is, dat is te begrijpen, maar ze compenseren wel. Ik hoop dat de boeren ook wel begrijpen dat we met zijn allen wat moeten doen en zij ook concessies moeten doen. Desalniettemin kan de regering wel wat meer doen, maar als ze iedere boer 100 miljoeb moeten betalen dan zijn we zo 5 miljard armer.

   • l. Boonstra

    Je bedelt dat zoals boer Rutte aan het Westerwindpad nog mag boeren van 1 koe. Het is dus voor veel boeren gewoon met de rug tegen de muur en jij met een Uzi voor ze. Ik begrijp de boosheid en ben zelfs bang dat er nog veel meer ellende komt.

 • Nico van der See

  Waarom grijpt de gemeente niet in bij die asociale blokkade van het distributiecentrum door die ondemocratische milieuonvriendelijke boeren? Ik had al lang apparatuur verwacht om ze meteen weg te slepen te arresteren hun bedrijfsvergunning af te pakken etcetera. Alle bedrijven en mensen brengen offers, jaarlijks sterven een half miljoenen mensen ieder jaar door fijnstof en stikstof en zij staan daar een beetje ons voedsel te blokkeren! Schandalig dat er nog niet is ingegrepen!!!

 • Chris Gort

  Ik was afgelopen weekend op de boerderij van de familie Rutte, die biologisch dynamisch werken. Daar koop ik eieren en melk.

  https://www.zuiverzuivel.nl/boer/familie-rutte/

  Ik vraag: ” voor hoeveel reductie staan jullie ingekleurd op de kaart? ” 95%, we houden 1 koe over”

  Energiecentrales, havens, vuilverbranding, Tata, ( snel) wegen, vliegtuigen. Maar de boer moet weg. Vind je het gek, dat hij boos is?

  D66 stelt een commissie samen met professoren die lid zijn van D66. Deze commissie heeft als opdracht het stikstof beleid te bekijken. Conclusie: het beleid deugt niet. Maar dat staat de 2e kamer fractie niet aan. Dus of ze hun mond willen houden, want dat is alleen maar koren op de molen van Baudet. Dat hebben ze niet gedaan. Dat ging tegen hun geweten in.

 • Anja ten Hoope

  Ach, zelfs de bioboer mag oprotten. Landbouwgrond opkopen of onteigenen en bouwen met die handel. Uw eten wordt wel over gevlogen of over gevaren uit landen die geen stikstof probleem hebben..eigenlijk meer een gifprobleem.

 • Bert Valk

  In Nederland is zeker een ander landbouwbeleid nodig. Mensen die dit in twijfel trekken zijn mijns inziens kortzichtig en kijken niet naar de lange termijn. We moeten ook naar de toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen kijken. In de huidige situatie is inderdaad sprake van roofbouw op de natuur. De regering had de beleidsvoornemens echter beter moeten communiceren. Uit alle reacties in de politiek en de media maak ik op dat er prima oplossingen zijn, waarmee ook een toekomst voor de boeren verzekerd is. Mits ze ook willen inzetten op innovatie natuurlijk, maar dat willen de meest boeren wel. Hoewel de landbouwsector een groot aandeel heeft in het stikstofprobleem, zou gelijktijdig ook de andere sectoren hun deel moeten bijdragen. Dat had allemaal in één keer gecommuniceerd moeten worden.
  Hoewel ik begrip heb voor de zorgen van de boeren, heb ik geen begrip voor de actiemodellen met tractorblokkades. Demonstreren prima, maar dan binnen de wettelijke kaders en niet de samenleving ontwrichten. Het zou ook goed zijn dat er wettelijke regels komen die dit soort demonstraties zonder toestemming verbieden, zodat niet steeds burgemeesters het probleem moeten oplossen met een noodverordening. Goede actie overigens van burgemeester Hamming om snel zo’n noodverordening af te kondigen, zodat de actie in Zaandam snel voorbij was.

 • Jan Heunen

  ik steun de stelling niet dat ‘dé’ boeren CEO’s met een bovenmodaal inkomen zijn. Er zijn natuurlijk boerenfamilies die al lang geleden begonnen en erin geslaagd zijn om grote vermogens te vergaren en door te geven aan hun nakomelingen, maar de boeren en de landbouwpolitiek waar wij het hier en nu over hebben is volgens mij vooral opnieuw begonnen na de tweede wereld oorlog, met de vorming van de EU. Ik kom zelf van origine uit een boerenfamilie en ik heb de politieke ontwikkelingen op het gebied van landbouw altijd geïnteresseerd gevolgd. Boeren zijn m.i. al tientallen jaren gedwongen te doen wat de politiek (in EU-verband) eist.
  Ik weet echter ook van dichtbij dat veel boeren de neiging hebben om altijd maar te zeuren dat het niet te doen is, te weinig is, te duur is, maar los van dat aspect (wat voor heel veel mensen geldt) klopt het ook m.i. dat men gedwongen is om te doen wat de overheid eist, met financiële middelen en subsidies, met grondpolitiek als ruilverkaveling, met schaalgrootte eisen en ga zo maar door.

  Als het gaat om ‘geld maken’ kijk ik meer naar voedsel(technologische) bedrijven en multinationals, met bijbehorende ceo’s én aandeelhouders dan naar boeren. Ik hoéf geen groene asperge tips uit Peru en weet ik welke exotische producten, die wereldwijd ingevlogen moeten worden. Maar wie bepaalt nou dat ons kleine land zo’n groot deel, van de wereld voedselproductie moet leveren op die specifieke onderdelen van vooral vlees en zuivel?
  Ik zou willen dat overheden van hoog tot laag eerlijker en openlijker ‘compleet’ beleid proberen te maken.

  Er zíjn keuzes mogelijk, zoals sommige boeren die wél al maken; er zijn boeren die in beeld komen die zonder ‘oud familiekapitaal’ ed. op een prettige manier de kost verdienen. Maar het wordt te moeilijk gemaakt en de grondslagen om keuzes te maken zijn te beperkt. Nu bepaalt stikstof beleid blijkbaar ineens wat de boer en wij moeten mogen en willen.

  Eén ding dat me tenslotte hier in het polderrijke Noord Holland opvalt, is dat de politiek ooit besloten heeft dat de grondwaterstand tot zo’n niveau gebracht moet worden dat koeien er omwille van de ‘vereiste’ productie moeten kunnen grazen zonder poten te breken of te verzuipen en wat dies meer zij en dat dat helemaal los gezien en behandeld wordt van het feit dát zóveel huizen in de Zaanstreek met rotte palen zitten dankzij datzelfde grondwaterbeleid.
  Ik wil als bewoner met rotte palen, te repareren á raison van € 50.000 dat buurman boer begrijpt waar ik een probleem mee heb, ik wil graag dat buren niet alleen maar boeren overal ‘de schuld van geven’ (ondanks de zeeeeeeer specifieke acties die gevoerd worden) en ik hoop dat ‘de politiek’ de zaken nu eens wat breder trekt.
  Horen bij kosten voor gezond landbouwbeleid dus hier ook niet onder meer: betaalbare kosten voor goeie fundering ?
  breed en completer dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *