Dit wordt de Slinger (de Haarspeld?)

Creatief namen verzinnen kunnen wel ze in Zaanstad: de Binding, de Buiging, de Vlinder, de Slinger… De Haarspeld stond daar nog niet bij, maar die hebben we nu ook.

Fietspad De Slinger gaat via het Stadhuisplein over het spoor parallel aan de Houtveldweg richting Westerwatering lopen. Het lange stuk langs de Houtveldweg gaat voorlopig niet door, daarvoor in de plaats komt De Haarspeld (volgens Zaanstad een ’tijdelijke hellingbaan’).

Volgende maand, juni 2020, moet De Haarspeld af zijn. Het fietspad over de spooroverbouwing is nu al af wat soms leidt tot gevaarlijk situaties (zelfs nu er nauwelijks treinreizigers zijn en de route aan de westkant niet af is). Het pad loopt namelijk vlak langs de uitgang van het station, wie naar de winkels of de trap naar de fietsenstalling en de Ahold-kantoren moet, is gedwongen deze ‘shared space’ over te steken.

Op 23 april gaf de gemeente Zaanstad zichzelf een vergunning voor de ’tijdelijke hellingbaan ten behoeve van fietspad De Slinger’. Dat ’tijdelijk’ geldt voor 5 jaar. Dat is ruim bemeten want de hele Slinger moet in 2023 helemaal klaar zijn.

De kink in de kabel (en de bocht in de weg) wordt veroorzaakt doordat het fietspad (nog) niet langs het oude belastingkantoor kan lopen. Die plek zou herontwikkeld worden voor woningbouw maar die plannen liggen al geruime tijd stil. In 2016 werden die plannen voor ‘De Stelling‘ bekend gemaakt, het gebouw met 150 appartementen zou eind 2017 (!) klaar moeten zijn. Ondertussen ligt de ruïne van het kantoor er nog even troosteloos bij als in 2016. Het complex maakt samen met De Heldin onderdeel uit van de 16 snelle projecten van Zaanstad. Binnen drie jaar moet daar gebouwd worden.

Hieronder De Slnger/Haarspeld vanaf de fietsenstalling aan de westkant van het station.

de slinger mei 2020 2

De haarspeldbocht van de buitenkant.

haarspeld 1

Dit is de dus de plek waar de Slinger pas over 3 (of 5) jaar komt.

slinger stelling

Fotocollage van buurtbewoonster Karin Singeling.

haarspeld

Dit komt er dus voorlopig niet.

slinger houtveldweg

Er komt wel een trap bij de ‘Schaven’-buurt.

trap slinger maart 2020 orkaan

de slinger mei 2020 2

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Gre Luttik

  Complimenten voor Mw Singeling! Het in beeld brengen van deze armoedige derde wereldbeelden is niet niks. Sedert een jaar vertoon ik ontwijkingsgedrag voor deze verloederde omgeving.
  Het‘ moet eerst ergeren wil het beteren?’ En dat moet 5 jaar duren? Vreselijk voor de mensen die hier moeten overleven.
  Wat een sloppenwijk is dit geworden.

 • Hanneke Tonkens

  weet iemand waarom dat belastingkantoor niet gesloopt wordt? Wat is de vertraging?
  het is heel erg jammer dat het er zo beroerd bijligt… vol verwachting klopt ons hart maar niets van te zien dat er wat gaat gebeuren. Ik kan er geen recent nieuws over vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *