Het is de laatste zaterdag van september en dat betekent traditiegetrouw dat het vandaag de Zaanse Molendag is. De Zaanse industriemolens openen bijna allemaal hun deuren. Daardoor heeft iedereen de kans om vandaag naast de welbekende molens op de Zaanse Schans ook de minder bezochte molens in de Zaanstreek te ontdekken.

Draaiende Wieken

De molens bevinden zich op verschillende plekken. Onder andere in Koog aan de Zaan, Westzaan, Wormer, Zaandam en Zaandijk openen molens hun deuren. Daarnaast zijn dit jaar ook Molen De Paauw in Nauerna en biksteenmolen De Vlijt in Oostzaan voor publiek geopend. Bij gunstige windomstandigheden zal de Zaanstreek op deze dag bruisen met draaiende wieken.

Tip van vereniging De Zaansche Molen: “Maak gebruik van de molenfietsroute om langs alle molens te fietsen. De molenfietsroute is beschikbaar in onze webwinkel of te verkrijgen in de Zaanstore.”

Hoogtepunten Zaanse Molendag 2023

De molenaars van de monumentale molens staan klaar om de bezoekers het productieproces te laten zien. Dit jaar staat molen De Bonte Hen in het teken van ambachten, met onder andere demonstraties van zeilenmakerij en harenmakerij. Vanaf papiermolen De Schoolmeester is er een bootverbinding naar De Jonge Dirk, die de kleinste molen is van vereniging De Zaansche Molen, evenals naar molen Het Prinsenhof. Deelname aan de vaartocht kost € 12,00 (€ 7,50 voor kinderen t/m 12 jaar). Reserveren kan via de website van Staatsbosbeheer.

Bron: Vereniging De Zaansche Molen. Foto’s: De Orkaan.