Drie maanden vertraging Zaanbajes: miljoenen waterschade

Niet op 1 juni maar pas drie maanden later zullen de eerste gevangenen hun intrek nemen in de Zaanbajes (Justitieel Complex Zaanstad, ofwel PI2).

Eind maart werd bekend dat de in aanbouw zijnde gevangenis aan het Hoogtij grote waterschade had opgelopen nadat op 16 maart een leiding was geknapt.

Het zou “een week of drie” duren voordat bekend werd hoe groot de schade zou zijn en of er vertraging bij de bouw op zou treden.

Nu is bekend geworden dat het om een miljoenenschade gaat omdat de hoofdleiding van de warmwatervoorziening geknapt is. De elektriciteitsvoorziening, de ICT en de vloeren raakten ernstig beschadigd.

Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat de eerste gevangenen in maart van dit jaar zouden komen, later is dat bijgesteld tot 1 juni. Dat wordt dus nu nog drie maanden later. Ruim 1100 gevangen krijgen plek in bijna 700 cellen.

Het proefzitten voor omwonenden, partners en belangstellenden in mei en juni gaat niet door.

luchtkooi 2

De waterschade is de tweede slag voor het consortium dat de gevangenis bouwt. Eerder ging partner Imtech failliet. Imtech was 35% deelnemer in het PI2-consortium, Ballast Nedam was voor 65% eigenaar.

Na het faillissement van Imtech in augustus 2015 stond Ballast Nedam er alleen voor. In april 2015 was 75% van het belang in het PI2-consortium overgedaan voor een luttel bedrag van € 11,5 miljoen aan de ‘Engelse’ investeerder HICL Infrastructure Company Limited, gevestigd in het belastingontwijkers-paradijs Guernsey, Ballast Nedam bleef echter verantwoordelijk voor de bouw.

In september 2015 stond het water Ballast Nedam aan de lippen, het bedrijf was technisch failliet, alleen een overname tegen een afbraakprijs (minder dan 30 cent per aandeel)  door het Turkse bedrijf Renaissance Construction heeft Ballast voor de ondergang behoed. De Turken hebben inmiddels de topman ontslagen.

Omdat het consortium de bouw voor een vaste prijs heeft aangenomen, zou de schade in principe niet op de belastingbetaler verhaald kunnen worden:

Naast de bouw en coördinatie van de installatietechniek is Ballast Nedam verantwoordelijk voor de exploitatie en het beheer gedurende een periode van 25 jaar, die vanaf 1 maart in gaat.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *