Het is natuurlijk geinig, het droedel-boekje van Ruud Vreeman, waarvoor de marketing- en communicatie-afdeling van Zaanstad zich de vingers uit het lijf mailt, appt, twittert, schrijft en organiseert.

Ondanks dat gemeentelijke media-offensief – waar wij aan mee doen – blijft onderbelicht dat het boekje niks Zaans heeft. Het is in de Eerste Kamer tijdens vergaderingen bij elkaar gedroedeld en door een Tilburgse (!) dichter van tekst voorzien.

In de uitnodiging voor de boekpresentatie, die door Zaanstad verstuurd is naar relaties van de gemeente, wordt vermeld dat de burgemeester dit boekje uitgeeft bij zijn afscheid van Zaanstad. Is het een cadeautje aan Zaanstad? Of gaat het om een cadeautje van Zaanstad aan de scheidende waarnemend burgemeester?

Zaanse vrouwen

Vrouwenkamer. Hebben wij geen echte Zaanse vrouwen in de raad? Drie vrouwelijke wethouders, veertien (of vijftien?) vrouwelijke raadsleden, snel een vrouwelijke gemeentesecretaris! Daar kan je je als burgemeester gek aan droedelen.

Wij verdroedelden Vreeman zelf (boven) en de kersverse wethouder Munnikendam digitaal.

Ook een van onze favoriete raadsleden moet aan onze digitale droedelwoede geloven;

Zaanse dichters

En hebben wij geen stadsdichters (echte, voormalige, toekomstige) die acht regels achter elkaar kunnen zetten ter ere van die Zaanse prachtvrouwen! Of andere krachtschrijvers, vrijetijdsdichters, Fluxus-dichtkunstenaars…

Denk, dicht en droedel, en stuur je vrucht naar De Orkaan. Wij brengen het er niet best vanaf, maar het is dan ook onze allereerste dichtdroedel:

Onze Ruud Vreeman
De rechtdoorzeeman
Ooit voortijdig weg
Kreeg in Tilburg pech
Aldaar gestrand
Maar nimmer opgebrand
Voer van Eerste Kamer
Naar de Zaanse hamer

Update: wij ontvingen net de eerste echte dicht-droedel. Helaas anoniem:

Zijn soms zo scherpe ogen,
Ze dwalen langzaam af.
De schouders licht gebogen,
De hersenen vrijaf.
Zijn bewustzijn ons ontstegen,
reist langs borsten, zonder haar.
Zijn hand gaat nu bewegen…
alweer een droedel klaar.

Wat de verkoopprijs van het boekje gaat worden is overigens nog niet bekend.