Duikers inspecteren de Zaanoever

Een duik in het verleden zou je het kunnen noemen en wij vinden dat retespannend! Gisteren gingen de duikers van de Antea-Group en duikbedrijf C.O.W. op onderzoek langs de kade aan het Noordeinde in Wormerveer.

Het ging om een reguliere inspectie naar de staat van de kade, maar met de komst van grotere schepen straks na de verbreding van de sluis in Zaandam, diende er extra serieus gekeken te worden.

Ron Swart van de Facebookpagina Kijk op Nieuws maakte foto’s en wij mochten ze doorplaatsen!

Foto: Ron Swart

Het zicht in het water van onze Zaan is zo’n halve meter, vertelt Niels de Boer. De Boer is civieltechnisch ingenieur en duiker van de Antena-Groep die de opdracht kreeg van Zaanstad. Hij kroop 2,5 meter onder de kademuur om monsters te nemen van de houten funderingspalen.

Foto: Ron Swart

Op het oog was er geen reden voor zorgen: ‘hout blijft goed als het onder water blijft staan’, maar hij wil niet op de muziek vooruitzwemmen, ‘het laboratorium moet daarover uitsluitsel geven.’

Foto: Ron Swart

Uit welke tijd de funderingspalen van de kade precies stammen, is niet helemaal duidelijk. Misschien dat er lezers zijn die daarover duidelijkheid kunnen verschaffen.

Naast de palen werd gekeken naar het metselwerk van de muur en het grondkerende scherm dat ook van hout is. Voor dat scherm werd gebruik gemaakt van een indringingsmeter.

Foto: Ron Swart

Tijdens de duikwerkzaamheden werd het scheepsvaartverkeer in de gaten gehouden en geattendeerd op het werk door de Havendienst van Zaanstad.

Ps. Voor ons verjaardag vragen we een onderwatercamera voor Ron Swart (en een duikpak).

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *