Duurzaan stopt, want de gul stromende geldkraan van Zaanstad wordt dichtgedraaid.

Een duurzaam platform realiseren zonder subsidie bleek voor de stichting niet tot de mogelijkheden te behoren.

Jaarlijks ontving Duurzaan, dat maandelijks zo’n 1300 mensen bereikte, 40.000 euro subsidie van Zaanstad, en daarbij als wij het goed begrijpen nog eens zo’n 30.000 euro van de afdeling Stedelijk Onderhoud (riolen).

Duurzaan werd vijf jaar geleden opgericht door communicatiemannen Onno Lassoy en Frank Kessel.

In november van het afgelopen jaar stuurden zij Zaanstad een toekomstvisie waarin ze hun onvrede over de duurzame samenwerking met Zaanstad uitten: een goede samenwerking kwam niet van de grond: ‘ondanks herhaalde pogingen om hiertoe contactpersonen en structuur te krijgen.’ Ook schetsten ze vijf scenario’s.

Zo opperden ze onder meer een driejaren toezegging van subsidie, substantieel meer geld, overdragen van Duurzaan aan Zaanstad, meer duidelijkheid, en samensmelten met het Zaans Natuur & Milieu Centrum, waarbij ze stellen dat de verse directeur Paul Laport daar positief tegenover zou staan.

Scenario vijf was daarbij: Duurzaan stopt:

‘Indien geen van bovenstaande scenario’s vanuit de gemeente omarmd wordt, resteert niets anders de stekker uit Duurzaan te trekken.’

En dat werd hem, optie vijf. De gemeente zal voortaan haar duurzame communicatie onder meer via dit platform voortzetten.

Over de duurzame inzet van Onno Lassooy en Frank Kessel hoeven we ons echter geen zorgen te maken. Het groene tweetal wordt door andere gemeentes gevraagd die een ‘vergelijkbaar initiatief in hun eigen regio willen uitrollen’ om een platform te realiseren.