DZ’s #formatieinspiratie: wat is ‘openbaar’?

Lijsttrekker Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad kondigde het al aan tijdens het ‘duidingsdebat’ over de formatie: wat haar betreft is de formatie openbaar.

Maar wat is openbaar? Ook DZ praat deze week met informateur John Bijl. In beslotenheid.

Wat gaat de partij daar doen? Bijl meedelen dat ze alles openbaar willen en vervolgens de deur uitlopen? Of dat dit de laatste keer is in beslotenheid? Of naar buiten volhouden dat ‘informatie’ geen ‘formatie’ is?

Bij haar pleidooi voor een openbaar formatieproces vond Rot alleen Sebnem Pancar van DENK aan haar zijde. Natasja Groothuismink van ROSA verklaarde zich tegen een openbaar proces. De andere partijen hielden zich op de vlakte, die hadden het te druk met elkaar lof toe te zwaaien en wilden hun startpositie niet verpesten door nu al te zeggen dat ze niet meededen.

Maar DZ dus wel. De vraag is hoe hard de eis van DZ is?

Een openbare formatie zit er niet in. En dat is misschien maar goed ook. Want als iedereen kan meekijken gaat ook iedereen zich ermee bemoeien. Dat zal de snelheid van het proces niet ten goede komen.

Geinig is het wel natuurlijk. Live te zien hoe partijleider X water bij de wijn doet, fractievoorzitter Y z’n principes in de steek laat en wethouder Z tot elke prijs in het college wil. Maar het gaat niet gebeuren.

Inspiratie

Om de ambities van DZ kracht bij te zetten, vraagt de partij inwoners ideeën aan te leveren voor de formatie-gesprekken (waar ze kennelijk wel van plan zijn om bij te zijn). Dat kan via onderstaande QR-code of door meteen naar deze website te gaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Openbaarheid is key om het vertrouwen in de politiek terug te winnen. Het is een door velen en de Orkaan foute veronderstelling dat een openbare formatie eindeloos duurt. Een besloten formatie kan dat wel is gebleken en in gebeurt het in de achterkamertjes uit het zicht van de bevolking. Nee onderhandelingen in de openbaarheid zullen juist sneller en eerlijker gaan. Mensen krijgen dan een goed inzicht hoe partijen handelen. Durf het te doen. Het zal geen harde eis zijn, maar het is een maatschappelijke mindset die moet veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *