€ 11,3 miljoen voor woningbouwimpuls Zaanstad-Noord

Om de woningbouw in Krommenie en Wormerveer te versnellen krijgt Zaanstad € 11,3 miljoen subsidie van het Rijk. Dat geld is bedoeld om de infrastructuur rond de nieuwbouwplannen en de gebiedsontwikkeling te financieren.

De woningbouwplannen zelf betreffen bijna 1900 nieuwe woningen (voor zo’n 4000 inwoners) die door de subsidie versneld gerealiseerd kunnen worden.

Dat het project in Zaanstad werd toegekend, werd bekend via de website van RTL en de website van de Rijksoverheid. Deze subsidieronde voor de woningbouwimpuls omvat in totaal € 266 miljoen en gaat om 30 projecten in Nederland. Tot uiterlijk in 2023 moeten in totaal bijna 45.000 huizen worden gebouwd.

Lees ook de reactie van de wethouder: Woningbouwimpuls, Krieger blij dat ‘noord nu eens aan de beurt is’

Bij de knelpunten die met de subsidie aangepakt moeten worden, noemt Zaanstad:

“de Vaartbrug (de zwakke schakel in de hoofdas tussen Krommenie en Wormerveer), in het verlengde daarvan de Padlaan – Zuiderhoofdstraat – Noorderhoofdstraat – Eikenlaan en het wegenlint langs de Zaan (Noorddijk, Noordeinde en Zaanweg).

Naast de Vaartbrug moet bijvoorbeeld een extra fietsbrug komen. Op het gasfabriekterrein in Wormerveer moet een openbare parkeervoorziening komen. De aanvraag omvat twee deelplannen: langs de Zaan en langs de Nauernasche Vaart. Alle bouwprojecten en plannen voor infrastructuur staan op onderstaande kaart. (klik voor vergroting)

Betaalbare woningen is het uitgangspunt van de bouwplannen:

“Het percentage betaalbare woningen voor het gehele project Zaanstad Noord komt uit op 54%. ‘Betaalbare woningen’ houdt in: sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen tot € 1000,- en koopwoningen binnen de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (€ 325.000 in 2021).”

De plannen werden in november 2020 ingediend door de wethouders Songül Mutluer en Hans Krieger. Eerder kreeg Zaanstad subsidie voor twee soortgelijke impuls-projecten in Zaandam centrum en de Kogerveldwijk.

Dit jaar komt er waarschijnlijk nog een ronde bij de woningbouwimpuls. Of Zaanstad daar ook voor gaat indienen is nog niet bekend, vooral omdat het een nieuwe kabinetsperiode is en daarmee onzeker is hoe de regeling er dan uitziet (als die er komt).

Deel dit artikel:

2 reacties op € 11,3 miljoen voor woningbouwimpuls Zaanstad-Noord

  1. T. Scheffer schreef:

    Wij zijn al jaren aan het strijden voor wonen op het Mercuriusterrein in Krommenie en krijgen constant de deksel op onze neus. De gemeente verleent geen medewerking. We zijn inmiddels meerdere rechtszaken verder, er zijn dwangsommen opgelegd, er is veel tijd door de oppositie partijen ingestoken en heeft heel veel geld gekost. Zeer typisch dat wij via de Orkaan moeten vernemen dat er 87 woningen op het terrein gepland staan.

  2. Harry van Trotsenburg schreef:

    En nu maar hopen dat er een verbod op nachtvluchten komt. Anders komen er heel wat mensen met een gestoorde nachtrust bij….

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.