€ 11,3 miljoen voor woningbouwimpuls Zaanstad-Noord

Om de woningbouw in Krommenie en Wormerveer te versnellen krijgt Zaanstad € 11,3 miljoen subsidie van het Rijk. Dat geld is bedoeld om de infrastructuur rond de nieuwbouwplannen en de gebiedsontwikkeling te financieren.

De woningbouwplannen zelf betreffen bijna 1900 nieuwe woningen (voor zo’n 4000 inwoners) die door de subsidie versneld gerealiseerd kunnen worden.

Dat het project in Zaanstad werd toegekend, werd bekend via de website van RTL en de website van de Rijksoverheid. Deze subsidieronde voor de woningbouwimpuls omvat in totaal € 266 miljoen en gaat om 30 projecten in Nederland. Tot uiterlijk in 2023 moeten in totaal bijna 45.000 huizen worden gebouwd.

Lees ook de reactie van de wethouder: Woningbouwimpuls, Krieger blij dat ‘noord nu eens aan de beurt is’

Bij de knelpunten die met de subsidie aangepakt moeten worden, noemt Zaanstad:

“de Vaartbrug (de zwakke schakel in de hoofdas tussen Krommenie en Wormerveer), in het verlengde daarvan de Padlaan – Zuiderhoofdstraat – Noorderhoofdstraat – Eikenlaan en het wegenlint langs de Zaan (Noorddijk, Noordeinde en Zaanweg).

Naast de Vaartbrug moet bijvoorbeeld een extra fietsbrug komen. Op het gasfabriekterrein in Wormerveer moet een openbare parkeervoorziening komen. De aanvraag omvat twee deelplannen: langs de Zaan en langs de Nauernasche Vaart. Alle bouwprojecten en plannen voor infrastructuur staan op onderstaande kaart. (klik voor vergroting)

Betaalbare woningen is het uitgangspunt van de bouwplannen:

“Het percentage betaalbare woningen voor het gehele project Zaanstad Noord komt uit op 54%. ‘Betaalbare woningen’ houdt in: sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen tot € 1000,- en koopwoningen binnen de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (€ 325.000 in 2021).”

De plannen werden in november 2020 ingediend door de wethouders Songül Mutluer en Hans Krieger. Eerder kreeg Zaanstad subsidie voor twee soortgelijke impuls-projecten in Zaandam centrum en de Kogerveldwijk.

Dit jaar komt er waarschijnlijk nog een ronde bij de woningbouwimpuls. Of Zaanstad daar ook voor gaat indienen is nog niet bekend, vooral omdat het een nieuwe kabinetsperiode is en daarmee onzeker is hoe de regeling er dan uitziet (als die er komt).

Deel dit artikel:

3 reacties

 • T. Scheffer

  Wij zijn al jaren aan het strijden voor wonen op het Mercuriusterrein in Krommenie en krijgen constant de deksel op onze neus. De gemeente verleent geen medewerking. We zijn inmiddels meerdere rechtszaken verder, er zijn dwangsommen opgelegd, er is veel tijd door de oppositie partijen ingestoken en heeft heel veel geld gekost. Zeer typisch dat wij via de Orkaan moeten vernemen dat er 87 woningen op het terrein gepland staan.

 • Harry van Trotsenburg

  En nu maar hopen dat er een verbod op nachtvluchten komt. Anders komen er heel wat mensen met een gestoorde nachtrust bij….

  • Dat gaat alleen lukken wanneer kiezers op de juiste partijen gaan stemmen.
   VVD vindt economie te belangrijk, nachtrust verstoring van burgers, ach, dat hoort er nu eenmaal bij (of zoiets).
   PvdA en D66 maakten vorige week in het eerste debat met de nieuwe minister I en W Mark Habers weliswaar een goede indruk, maar ik moet het nog zien, hoezeer die partijen de gezondheid van burgers voorop zullen stellen als het op stemmingen aankomt. D66 en CU lijken nog geen uitgesproken positie te hebben ingenomen, zo hebben zij zich bijv. nog steeds niet definitief tegen opening Lelystad uitgesproken.

   Opening Lelystad een zegen? Vergeet het maar!
   Mocht het ooit gebeuren dat men dit vliegveld voor (vakantie)luchtverkeer opent – zijn wij hier in Zaanstad-Noord helemaal ‘de sjaak’.
   Met een overweldigende hoeveelheid Schiphollen – liegen en bedriegen van zowel parlementariërs (met te weinig kennis en te weinig spreektijd) en burgers (waarnaar nooit geluisterd wordt op het ministerie I en W) – zijn er miljoenen van ons belastinggeld in dat onzinnige plan gestoken. En dat, terwijl alle seinen op rood stonden in rapportages van deskundigen: vogelreservaat nabij, laagvliegroutes over het grootste recreatiegebied van NL.
   Liegende minister Cora van Nieuwenhuijsen moest ooit haar uitspraak terugnemen, dat Lelystad Schiphol zou gaan ontlasten. Maar je hoort dat in Den Haag gewoon nog doodleuk roepen!!!
   Al die kleine KLM-mugjes vliegen hier dan niet langer overheen, maar daar komen veel grotere ‘widebodies’ (2 of 4 zwaardere motoren) voor in de plaats – die produceren gewoon veel meer lawaai en meer kankerverwekkende uitstoot.
   Arme bewoners van Zaanstad… Heb je klachten over vliegverkeer: meld op vliegherrie.nl, maar niet onbelangrijker: schrijf er eens een brief over naar onze raadsleden, dan gaan zij hun partijgenoten in Den Haag misschien eens informeren. Mail je brief naar: raadsgriffie@zaanstad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *