Zaanstad-Noord is een spannend gebied voor woningbouw volgens wethouder Hans Krieger (economische zaken, VVD). Nieuwbouw in oude fabrieken en op voormalige bedrijfsterrein, “maar als je niet wil bouwen in het het groen moet je dit soort gebieden ontwikkelen.”

Krieger reageert opgetogen op het nieuws dat Zaanstad € 11,3 miljoen krijgt om de woningbouw in Krommenie en Wormerveer te versnellen zegt hij in een telefonisch interview dat we vanmorgen vroeg afnamen:

“Ik ben natuurlijk natuurlijk erg blij, het was ook niet vanzelfsprekend dat we het zouden krijgen, we hadden al eerder aanvragen ingediend, daarvan zijn er twee gelukt, centrum Zaandam en Kogerveldwijk. Maar je weet het nooit, misschien denken ze in Den Haag ‘nu maar eens iemand anders’. Het is ook een groot compliment voor ambtenaren die aan de aanvraag hebben gewerkt.”

Bedrijfsterreinen

Krieger (ooit inwoner van Wormerveer) is blij dat nu ook ‘noord’ aan de beurt is, “de vorige keer was het toch twee keer Zaandam”. Noord is volgens hem ook een spannend en leuk gebied, en heel anders dan de twee vorige projecten, een groot deel van de plannen bestaat uit herontwikkeling van voormalige bedrijfsgebouwen en industrieterreinen (Brokking, Meneba, gasfabriekterreinen, Mercurius, Cromos Vlaar, Noordeinde, PWN-terrein).

“in totaal willen we daar 5.000 woningen bouwen, die plannen variëren van zeer concreet tot erg vaag. Maar we hebben geen dikke portemonnee dus we hebben die steun echt nodig. Als je niet wil bouwen in het het groen moet je dit soort gebieden ontwikkelen.”

Het klopt volgens Krieger dat de plannen nog weinig concreet zijn, op de extra fietsbrug bij de Nauernasche Vaart en het parkeervoorziening bij station Wormerveer na. Dat heeft volgens Krieger ook te maken met de ontwikkeling van het Zaans mobiliteitsplan, daar moet qua infrastructuur nog veel concreet gemaakt worden.

Stikstof

Aan de subsidie zijn wel voorwaarden verbonden, zo moet er binnen een paar jaar echt gebouwd worden. Kan dat met de ‘stikstof-problematiek’? Zowel het bouwen zelf als het werk aan de infrastructuur is gebonden aan strenge stikstofregels.

“Dat is inderdaad nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel is nu meer bekend over de rekenmethodieken, op dit moment kan het eigenlijk nog niet, maar de provincie zet bijvoorbeeld in op salderingsmogelijkheden die bouwen weer wel mogelijk maakt.”

Of Zaanstad bij een volgende ronde weer gaat indienen is onduidelijk, vooral omdat dat in een nieuwe kabinetsperiode valt. Dus of er een volgende ronde komt en hoe die eruit ziet is nog onduidelijk.