Genieten van overvliegende watersnippen die hebben overnacht in de natte stukken met riet en zeggen. De kattenstaart en knoopkruid komen nog op, net als de rode klaver, drie uitstekende nectarplanen voor insecten.

Parende insecten doen hun ding op de gewone engelwortel. Een bruinrode heidelibel schuilt in het gras. Een klein stukje Zaanstreek, dat is het. Maar dit is puur genieten!

Door: David Sluis

kattenstaart

In goed overleg met de gemeente en Agrarisch Loonbedrijf de Vries uit Assendelft zijn nieuwe afspraken gemaakt om de natuurwaarden van de natte hooilanden nog verder te verhogen. Tijdens de eerste maaironde half juni zijn diverse patches met vegetatie ongemoeid gelaten om zodoende ruimte te laten voor insecten, spinnen, vogels en zoogdieren.

De overstaande vegetatie kan functies vervullen als schuil- voortplantings- en/of foerageerplek bv. Ook leverde de eerste maaironde een aantrekkelijk en speels landschappelijk geheel op voor direct omwonenden, wandelaars en recreanten. Er waren dan ook veel positieve geluiden.

Strontvlieg met prooi

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Door verdroging en vermesting (stikstof o.a.) krijgen sommige grassen de overhand, en met name rietgras is dominant in grote stukken van het terrein. Er ontstaan monoculturen met weinig natuurwaarden. Daarom gaan we de aanval openen met een tweede nazomer maaibeurt. De rietgrassen zijn nu alweer flink aan het opschieten, en sommige vertonen alweer bloeiwijzen (aren).

De planten hebben vanuit ondergrondse reserve-organen (wortelstokken) opnieuw geïnvesteerd  in groei en bloei, en door nogmaals afmaaien hopen we de rietgrassen uit te putten. Dit experiment zal mogelijk jaren in beslag gaan nemen.

Iets dergelijks geldt ook voor het opschieten van bramen en wilgen. Al bij de eerste maaibeurt hebben we proefsgewijs een strook gemaaid. Maar de bramen kwamen terug. Door nogmaals te maaien gaan we zien hoe dit zich volgend groeiseizoen manifesteert. Het is natuurlijk ook heel groeizaam weer geweest de laatste maanden; warm en zeer veel regen. Ik mag aannemen dat dit niet eeuwig zo zal blijven, het groeiseizoen loopt op zijn eind.

Complicatie is wel, dat delen van het terrein nu nog steeds heel nat zijn, en zelfs stukken die onder water staan. Hier kan de aannemer dus niet maaien. Het maaisel moet ook voldoende kunnen drogen voordat het afgevoerd kan worden. Gezien de komende weersverwachting is besloten deze week de tweede maaibeurt te doen.

Er zal nog meer variatie in de maaistukken worden aangebracht. Dit komt de biodiversiteit nog verder ten goede. Ook nu nog barst het van de insecten, die soms nog vol met de voortplanting bezig zijn, ik heb wat foto’s bijgevoegd. Anderen gaan alweer opzoek naar een winteronderkomen (hommels).

Al met al word ik hier heel erg vrolijk van als huisbioloog en omwonende aldaar. Wim de Vries ook trouwens zo zei die mij. Hij kan nu zijn opgedane kennis in flora en fauna-cursussen, in de praktijk onder zijn eigen handen gestalte zien krijgen. Met de grote tractor voorzien van maaibalken weet hij dan ook zeer precies te maaien. Hij genoot zichtbaar van zijn werk.

Maar de grote winnaar is hier de natuur, natuurlijk.  Ga gerust een keertje kijken daar, het is een lust voor het oog.

Groentjes!

Oranje Havikskruid