Voor fabriekspand Mercurius, een officieel rijksmomument, wordt € 1,5 miljoen gevraagd door makelaar DTZ Zadelhof.

Het voormalige graanpakhuis staat aan de Veerdijk 32 in Wormer en wordt door de makelaar verkocht in opdracht van de Provincie Noordholland die er eerder een archeologisch depot in had gevestigd.

De totale vloeroppervlakte (begane grond en drie verdiepingen) bedraagt 2300 m2, volgens het bestemmingsplan kan er detailhandel en horeca in gevestigd worden, maar het kan ook een maatschappelijke functie krijgen of als kantoor worden gebruikt.

De kijkdagen zijn al achter de rug, op 14 mei wordt bepaald wie de nieuwe eigenaar wordt (als er geboden is, het bordje “Te Koop” staat er nog steeds).

Van de site van DTZ:

“Mercurius stamt uit 1919-1921, en maakte deel uit van het gelijknamige pellerijcomplex. Het voor opslag, graanwerking en schaft- en kleedlokalen bestemde pand werd in opdracht van de N.V. Koninklijke Pellerij ‘Mercurius’ voorheen Gebroeders Laan gebouwd naar ontwerp van de Wormerveerse aannemer-architect Mart J. Stam. De toepasssing van gewapend beton is op eigentijdse decoratieve wijze in de architectuur van het pand verwerkt, in combinatie met Art Déco kenmerken. ‘Mercurius’ was een van de latere uitbreidingen van het fabriekscomplex dat rond 1920 het hele terrein ten oosten van de Zaanbrug in beslag nam. Het gebouw was, na restauratie in 1995-1997 door Jan Boot, in gebruik als provinciaal archeologisch depot.”

Foto links boven: De Orkaan, foto hieronder van site DTZ.

mercurius DTZ

Op de site van het gemeentearchief is een oude luchtfoto (1927) te vinden. Daar staat overigens een andere beschrijving (en een ander jaartal) bij: “Luchtfoto van de fabrieken van Mercurius – Lassie Toverrijst, Veerdijk no. 32 en Lassiestraat no. 1. Het complex bestaat uit vijf gekoppelde onderdelen: de stoomgortpellerij “Mercurius” uit 1893, de gerstpellerij “Mercurius” uit 1900-1901, het gebouw voor de gerstreiniging uit 1906, de gerstsilo uit 1908 en de havermoutfabriek uit 1910-1911. Allen ontworpen en gebouwd door de Gebroeders Gorter.”

mercurius luchtfoto