Rijksmonument uit 1680 vliegt even door de lucht (filmpje)

Mensen die regelmatig door de Oostzijde en ’t Kalf fietsen, zal het zijn opgevallen: het ‘bouwval’ (anders kunnen we het niet noemen) Kalf 86 wordt na jarenlange verkrotting aangepakt.

Het houten Rijksmonument uit 1680 wordt gerestaureerd en krijgt een nieuw fundament. Het werd tijdelijk verplaatst.

Het huis werd volgens de huidige eigenaar, wiens grootvader het in 1906 kocht, tot 1902 bewoond door Adriaan Ulle, destijds meester-molenmaker en werkzaam op molen De Poelsnip.

Het huis heeft een zadeldak tussen puntgevels met windveren en makelaars. De deur dateert volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uit de bouwtijd en heeft een ‘pilasteromlijsting en hoofdgestel’.

(filmpje staat onder de afbeeldingen).

In de beeldbank van de Zaanse Molen vond Ed (van otterdvd) twee foto met De Poelsnip (gesloopt in 1922 – zie ook de reacties) en het huisje van Ulle. De eerste uit 1916, vlak na de watersnood. Die daaronder moet ook uit het begin van de vorige eeuw zijn.

Hier het huisje (voormalig woonhuis familie H. Heise) in 1975 (foto Gemeentearchief)

In 1969 (gemeentearchief)

Hier hoe het huisje er in 2010 uitzag van Google Streetview

Hier het huisje begin deze maand. Een paar jaar geleden was de voorkant al aangepakt en had de buitenkant een verfbeurt gekregen.

Ed van Otterdvd maakte een filmpje van de verbouwing en liep met restauratie-meester Bart Nieuwenhuijs door het huis.

Foto helemaal boven is een still uit de video van otterdvd.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Genoten van dit prachtige stuk. Wat een vaklui. Wat is het toch altijd een feest om De orkaan te mogen lezen, hartelijk dank!

 • Peter Ulle

  Wat fijn dat het eindelijk is opgeknapt. Bij Bart altijd in goede handen…

 • Bert Versteeg

  Molen de Poelsnip stond op een steenworp afstand van het huisje. Op het voormalige molenerf staat nu de loods van Schol kraanverhuur. De molen is gebouwd in 1689 en het was een oliemolen en was sinds 1850 eigendom van de firma T.Duyvis uit Koog aan de Zaan. In 1922 verkocht Duyvis de molen aan slopersbedrijf de Boer uit Oostzaan, die het bovenachtkant verkocht aan een molenaar uit Budel, De schuren en onderbouw bleven staan tot de jaren zestig. Toen eind 18e, begin 19e eeuw veel molens werden gesloopt omdat windkracht werd vervangen door stoomkracht bleven van een flink aantal molens de schuren en de onderbouw staan om als opslag te blijven dienen. Daarom is het zo jammer dat een flink aantal van de molenrestanten zijn gesloopt sinds de jaren `50. Een van de laatste molenrestanten, die van de Oude Zwan op schiereiland de Hemmes – werd pas in 1984 gesloopt en het scheelde maar een haar of het laatste molenrestant van de Zaanstreek – de schuur met blokmaalderswoning van oliemolen de Pauw in Nauerna – was ook gesloopt !
  Bart Nieuwenhuis heeft dit molenrestant helemaal gerestaureerd en er ook weer een molen van gemaakt. Deze molen laat het ultieme vakmanschap van Bart zien en daarom zal het huisje op Kalf 86 straks ook weer een pronkstuk worden waar de Zaanstreek trots op zal zijn.

 • Daans

  Via onderstaande link de complete geschiedenis. Hier staat echter een bouwjaar vermeld 1689.

  http://www.molendatabase.org/molendb.php

 • Daans

  Zie dat de link niet goed werkt en op een 1 of andere manier niet juist gekopieerd kan worden. Rechtsboven is een zoekveld… Excuses voor het ongemak.

 • Yvonne Nooy

  Helemaal geweldig dit. Er mag niets meer verloren gaan van de Zaanse cultuur. Ik kom hier niet vandaan, maar vindt het erg goed, dat er nu zoveel mogelijk behouden blijft!
  Prachtig filmpje en geweldige vakmensen. Hopelijk gaan meer jongeren voor het handwerk studeren!

 • Gerard K

  Wat wel opvallend is dat het huisje steeds dieper lijkt weg te zakken. Maar als de sloot wordt gedempt en de staart hoger wordt dan hebben dit soort bouwwerken het extra te verduren door de vocht !! Niveau van grondwater beheersing is cruciaal! Zie ook NHD van deze zaterdag 28 juli 2018. Als eigenaar ben je wel verantwoordelijk voor het afwateren van regenwater van je erf. Maar het grondwater niveau handhaven mag je niets over zeggen.

 • Ellis Stam-Koeman

  Ik fiets 4 x in de week langs dit huisje en telkens weer, dacht ik: wat een verloedering. Hoe kan iemand hierin wonen!
  Fantastisch dat Bart dit project oppakt en opknapt. Een echte vakman.
  Dit monument blijft dus voortbestaan.
  Goed dat een ander Zaans bedrijf, de firma Schol hieraan meegewerkt heeft.
  De Zaanstreek heeft de kennis in huis en maak daar gebruik van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *