Mol op stap…

De voormalige specerijenmaalderij ‘Pakhuis De Vrijheid’, ook bekend als ‘Pakhuis De Mol’, is gedemonteerd en verdwenen van de plek aan de Molsloot achter het Vlietsend in Krommenie.

Het pakhuis uit 1892, eigendom van de Stichting Zaanse Pakhuizen, is opgeslagen door restauratieaannemer Bart Nieuwenhuijs.

Grutterij Pakhuis De Vrijheid was een specerijenmaalderij met kantstenen aangedreven door een gasmotor. Dit vroeg-industriële gebouw is het zevende pakhuis van Stichting Zaanse Pakhuizen.

De naam De Vrijheid verwijst naar molen De Vrijheid / De Snuiver, die aan de Snuiversloot stond en 1892 bij een brand verloren ging. Tegenwoordig hangt er een bord met Pakhuis De Mol, die naam verwijst weer naar de Molsloot en molen de Mol die daar in de buurt stond en in 1651 verdween.

In 1893 werd Frederik Bloem eigenaar van maalderij De Vrijheid. Bloem ging in 1904 failliet. Later gebruikte fietsenhandel Van Harlingen de schuur als opslagplaats. Voor het terrein, waar ook fietswinkel Dirk Visbeek zat, zijn bouwplannen.

Otterdvd maakte een filmpje van de demontage en verhuizing.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jeroen Ket

  Wat gaat er mee gebeuren?

 • Bert Versteeg

  Het verhaal over molen De Mol klopt niet helemaal want molen De Mol had een voorganger die op een andere locatie stond.
  De eerste molen De Mol was een hennepklopper en stond aan de Nauernasche Vaart,
  direct ten zuiden van de Zuidersluis.
  Deze sluis lag ongeveer in het verlengde van het Weiver in Krommenie en werd in 1930 gesloopt.
  De hennepklopper De Mol, die de eerste jaren van zijn bestaan naamloos was, werd gebouwd rond 1629 en verbrandde in 1651.
  Vervolgens lieten de eigenaren de molen herbouwen ten westen van de huidige Phoenixstraat, ten zuiden Weverstraat aan de Nolsloot.
  Deze 2e Mol werd ook als hennepklopper gebouwd maar werd in of kort na 1660 verbouwd tot papiermolen.
  De molen is verbrand op 23 november 1899.

 • Pieter Heine

  Het is een verloedering van de omgeving dat het centrum plaats maakt voor zulke kolossen van gebouwen, er is totaal geen ruimte voor groen, wat er voorheen wel was. Een kenmerkend gebouw als een pakhuis is een feest om te zien, helaas voor altijd verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *