Een persiflage op een raadsvergadering…

Kijk even goed naar de foto. Dit is wat de ‘bezoekers’ op de digitale tribune van de gemeenteraad van Zaanstad een uurtje of vier achter elkaar te zien kregen: een mozaïek van zo’n 40 vaag bewegende postzegels waarvan er af en toe eentje wat zei.

De eerlijkheid gebiedt om te vertellen dat we het niet de volle vier uur hebben volgehouden. Er zijn grenzen. Ook voor ons.

Het voldeed volledig aan de verwachtingen. Het begon een half uur te laat wegens technische problemen, raadsleden hadden niet (of bij een verkeerde vergadering) ingelogd, waren zoek, hadden hun geluid wel als het niet moest en niet als het wel moest aan, we zagen huisgenoten door het beeld lopen, iemand speelde piano, er brak ergens een huiselijke ruzie uit, stemuitslagen per partij werden niet bekend gemaakt en waren alleen te zien door de hele pagina weer te verversen, we zagen halve raadsleden, sommige leden (waaronder de burgemeester) hadden het lumineuze idee om zichzelf verticaal in beeld te zetten zodat ze nog kleiner waren, het blurren van de achtergrond lukte niet iedereen, we zagen kerstbomen, boekenkasten en rommelzolders, van sommige raadsleden zagen we alleen de kruin of het kruis, de vergadering werd een tijdje geschorst omdat Hans Kuyper digitaal zoek was, de agenda werd niet afgewerkt vanwege tijdnood, we waren getuige van onderlinge kletspraatjes tussen raadsleden (Jan de Vries dreigde een schuine mop te vertellen) en konden live meegenieten van de pogingen van de griffie om de techniek in orde te krijgen, Jan de Laat zat lekker te swingen op muziek, Peter van Haasen verliet onder ‘prettige dagen’ voortijdig de bijeenkomst, Koert Calkhoven was weer lid van de PVV maar kreeg zijn geluid niet goed, Homme Heida was lid van de partij ‘Gast, gast’, het klonk alsof het uitgezonden werd vanuit zwembad De Slag…

Het leek op een toneelstuk van Wim T. Schippers… een soort persiflage op een raadsvergadering…

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Sebastiaan neele

  Dit is inderdaad een mooie samenvatting van iets wat niet had gehoeven , de raadszaal was tenslotte CoronaProof ingericht…

 • Jan de Bruin

  alleen de pindakaasvloer ontbreekt nog!

 • Peter van Haasen

  Een beschamende vertoning.
  Burgemeester had maandag in het presidium voorgesteld om alleen de essentiële onderwerpen die dit jaar nog behandeld moesten worden te behandelen.
  Als felle tegenstander van digitaal vergaderen, maar voor het belang van de stad was de PVV bereid voor de essentiële zaken mee te doen aan deze digitale vergadering.
  Er moest dan nog wel even een speciale stemtool aangekocht en getest worden, te meer een reden om alleen essentiële zaken te behandelen.
  Maar de coalitiepartijen dachten daar anders over en wilde de hele agendavoorraad afhandelen.
  Volgens het Zaanse reglement van Orde moet de Burgemeester minimaal 6 dagen van te voren de locatie van vergaderen vaststellen.

  Artikel 15.1:
  “De voorzitter zendt tenminste zes dagen voor een raadsvergadering de leden van de raad een oproep onder vermelding van dag, tijdstip en plaats van de vergadering.”

  Dus naar onze mening kan men de plaats van vergaderen niet zomaar 4 dagen voor de vergadering wijzigen.
  Om niet voor onze verantwoording weg te lopen heeft de PVV toen besloten om alleen het essentiële deel van de besluitvorming mee te doen.
  Eigenlijk tegen onze principes en de regels in, in de spoedwet staat namelijk dat digitaal vergaderen alleen is toegestaan als fysiek vergadering niet mogelijk is.
  Het tegendeel is al meermaals bewezen.

  • Willem van der Werff

   Ooit vernomen dat Den Haag af en toe meekijkt. Men noemde het daar de Zaanse poppenkast van Jan Klaasse en Katrijn. Ik vond dat niet leuk maar zou het nu overal bijna hetzelfde zijn? Ik denk het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *