Digitale gemeenteraadsvergaderingen zijn voorlopig van de baan in Zaanstad. De komende vergadering van 27 januari is weer fysiek.

De laatste digitale vergadering van 23 december was een beproeving voor de deelnemers en een straf voor de kijkers. Wij schreven daar een stukje over: Een persiflage op een raadsvergadering.

Het digitaal vergaderen heeft vanaf het begin ter discussie gestaan. Vooral omdat het niet nodig was: de vergaderzaal van Zaanstad was coronaproof ingericht. Enkele fracties boycotten digitale vergaderingen, de media schreven een brief waarin ze om echt vergaderen vroegen. Debatten kwamen niet van de grond, stemmingen duurden eindeloos, soms kregen raadsleden niet het woord, de techniek liet veel te wensen over. Dat de besluitvorming en het democratisch proces er onder leden werd pijnlijk duidelijk.

Nu dus weer fysiek, maar wel zonder publiek omdat de publieke tribune is opgeofferd aan de anderhalvemeter-indeling.

Op de agenda staan o.a. het jeugdbeleid, de toekomst van het terrein waar nu nog De Slag ligt, moties over de woningmarkt, parkeren op de Burcht, verkeer bij AAK, de ‘afwaardering’ van de N203 in Krommenie, roze zaterdag en een reclameverbod voor benzine.

Live meekijken (vanaf 19.00 uur) kan hier.

Foto: de raadszaal in de corona-proof opstelling (De Orkaan).