Eerloze dieven stelen bronzen beeld begraafplaats (help!)

Natuurlijk kunnen we hier een ‘neutraal’ stukje tikken over een ontvreemd beeldje. En over het feit dat boeven het ook heus moeilijk hebben.

Dat doen we niet. 

De verachtelijken die het in hun hoofd halen om graven te schenden voor het brons zijn ‘neutraal’ voorbij. Het zijn kloothommels van de onderste plank, en daar dan nog onder. 

Lize Leguit mailde ons: 

‘Ik was vanmorgen op de begraafplaats in Oostzaan, bij het graf van mijn broer Gerrit Leguit. Hij was een groot (ras) katten liefhebber en daarom hebben wij na zijn overlijden op 29 augustus 2020 een mooi bronzen beeld van 2 poezen op zijn graf laten zetten.’

Lize bezoekt het graf met enige regelmaat om de plantjes te verzorgen. Gisteren ontdekte ze dat het poezenbeeld weg is. Het is losgeslepen (heb je gereedschap voor nodig) van de sokkel en de schroeiplekken zijn zichtbaar. 

We zouden er heel graag achter komen waar het beeld is voordat het wordt omgesmolten. Weet jij iets? Heb je iets gezien? Meld het vooral! Bij de politie via 0900-8844.

Deze foto is van mei dit jaar. Het poezenbeeld is verdwenen.

Er is melding gedaan bij de gemeente en Lize zal ook aangifte doen. Wij plaatsten eerder al stukken over schending van het kerkhof van Oostzaan, maar vandalisme werd tegengesproken door burgemeester Polak (het was een kwestie van slecht onderhoud en een storm).

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Elly van de Stadt

  Dit zijn volgens mij gewetenloze mensen die dit doen. En wat burgemeester Polak betreft vraag ik me af of hij ook zo had gereageerd met de woorden slecht onderhoud en een storm als het om een graf van zijn familieleden was gegaan.

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, storm hebben we niet gehad dus ik zou zeggen….tuig, gajes enz.
  Blijf met je poten van andermans spullen af !
  Hoewel ik de indruk heb dat dit tegenwoordig niet meer bij het opvoeden hoort.
  Laten we hopen dat iemand die dit aangeboden krijgt zijn hart laat spreken.

 • jacqueline de nijs

  Brons is tegenwoordig heel wat geld waard en er zijn ook heel wat schoften die daar naar op zoek zijn. Kunnen ze verkopen en lekker wat geld van opsteken! Mensen zonder geweten maar geldbelust!

 • triest dat er wellicht cameratoezicht op een begraafplaats noodzakelijk is. hoog tijd voor een wettelijke aanpassing van de strafmaat voor zulke vergrijpen.

 • Brenda Veen

  Het is al jaren een zooitje op de begraafplaats, voor elk graf word 132 euro per jaar betaald voor het onderhoud van de begraafplaats, wat er met het geld gedaan word……… geen idee! In ieder geval word het niet besteed waar het voor bedoeld is. Er is mijn inziens ook genoeg budget voor het plaatsen van camera’s.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *