Oostzaan heeft rechthebbenden van graven op het dorpskerkhof een brief gestuurd. Daarin wordt gemeld dat het oude gedeelte zal worden opgeknapt. 

Een jaar geleden ontstond er ophef omdat dorpsbewoonster Margot Piets ontdekte dat er stenen ondersteboven lagen, glasplaten waren stukgegooid, graven waren omgetrokken, zuilen van hun sokkel lagen en kettingen waren gebroken.

Na het filmpje tikken we verder: 

‘Vandalisme!’ constateerden de vrijwilligers van de begraafplaats. Maar daar dacht de burgemeester anders over. Hij stuurde een persbericht waarin hij stelde dat de graven gewoon slecht onderhouden zijn en dat een februaristorm de rest heeft gedaan. Daarnaast beweerde hij dat het gaat om particulier eigendom en dat dat geen zorg is voor de gemeente. De gemeente zou alleen zijn voor ‘het onderhoud van paden en struikgewas’. 

Daar waren de vrijwilligers het dan weer niet mee eens: 

‘Dat is zo in de nieuwe vorm. Maar er liggen talloze ”eeuwigdurende graven” waarvan het onderhoud door de gemeente dient te worden gedaan.’ 

Nu lijkt het erop dat de burgemeester bevattelijk was voor dat argument. 

Het oude deel van het kerkhof wordt aangepakt: ‘met de grootste zorgvuldigheid en respect’. De grond zal geëgaliseerd worden en de stenen worden rechtop gezet. Daarvoor kan het nodig zijn de monumenten tijdelijk te verplaatsen. Maar de graven zelf blijven ‘ongeroerd’. 

Begin juli beginnen ze en de klus zal naar verwachting zo’n vier maanden duren. 

Door: Merel Kan, dossier Orkaan, foto’s en video Orkaan, informatiebrief Oostzaan