Burgemeester Polak: ‘Toch geen vandalisme op de begraafplaats’ 

‘We zijn stomgeslagen, maar zeker strijdbaar.’ Schrijven de vrijwilligers van de Begraafplaats van Oostzaan.

Oostzaan stuurde een persbericht uit, met als kop: ‘Toch geen vandalisme op begraafplaats Oostzaan’. 

Daarin stelt woordvoerder Joost Baljé, in naam van burgervader Marvin Polak dat de graven gewoon slecht onderhouden zijn en dat een februaristorm de rest heeft gedaan. 

Voor wat betreft het slechte onderhoud: daar zit wat in. Het kerkhof van Oostzaan is het stiefkindje van het dorp. De burgemeester stelt dat het gaat om particulier eigendom en dat dat geen zorg is voor de gemeente. De gemeente zou alleen zijn voor ‘het onderhoud van paden en struikgewas’. 

De vrijwilligers denken daar anders over: 

‘Dat is zo in de nieuwe vorm. Maar er liggen talloze ”eeuwigdurende graven” waarvan het onderhoud door de gemeente dient te worden gedaan.’ 

Ook de ‘februaristorm’ wordt met verbazing ontvangen: 

‘Als de storm van februari de oorzaak is, dan is het wel heel erg laat om dat vast te stellen in juni. Geeft wel aan hoe begaan de gemeente Oostzaan is met de begraafplaats.’ 

Wat wij aantroffen toen we 15 juni gingen kijken waren met kracht omvergetrokken grafstenen, glasplaten die gebroken waren en stukgetrokken grafkettingen. Mensen ter plaatse vertelden dat het onderhoud slecht is, maar dat deze vernielingen nieuw waren. 

Schuld

Degenen die het meldden (wij trekken ons dit aan, want wij waren het eerste medium dat dit ‘item’ bracht) wordt door Oostzaan op de vingers getikt. Niet het slechte onderhoud en/of vernielingen is reden om verdrietig te zijn maar: 

‘Met het melden hiervan is er onnodig pijn en verdriet bij de inwoners van Oostzaan en vooral bij de nabestaanden opgeroepen.’ 

Polak gaat onderzoeken ‘waarom er melding is gedaan van vandalisme terwijl de graven er al langere tijd zo bijliggen.’ 

Gratis tip van De Orkaan: Als je toch geld en kracht uittrekt voor onderzoek: onderzoek dan waarom het kerkhof, de grafmonumenten, de geschiedenis in het hart van het dorp zo kan en mag verpauperen. 

UPDATE: lees de reactie van Menno de Haas die ‘februaristorm-verklaring’ grondig onderuit haalt. Volgens hem zuigen Polak en Baljé dit verhaal uit hun duim.

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Dirk Marinus Sr

  De storm ging te keer op 18,19 en 20 februari en nu pas in ontdekt………

 • Hans van Dijk

  Gemeente Oostzaan en burgemeester Polak ga je schamen!
  Tijd voor een gemeentelijke herindeling als je niet eens in staat bent je eigen kerkhof te onderhouden.
  Als je met zulke aantijgingen komt – valse aangifte door de vrijwilligers- moet je ook met sterke bewijzen komen, ik zie ze niet van de gemeente. Wel een verwaarloosd kerkhof waarvoor de gemeente verantwoordelijk is.

 • E. Renkema

  In triest deze uitlatingen van de heer Polak.

  • Tobias Wassink

   Oostzaners moet elkaar helpen, niet elkaar oplichten, voorliegen en afzeiken, wat deze burgemeester en zijn woordvoerder(s) overduidelijk wel doen. Eerst het graf, dan word de jeugd zwartgemaakt, dan is er ook nog zo veel beveiliging dat iedereen dat opvalt en nu ook nog leugens. Met alle respect maar……. STOP HIERMEE GEMEENTE OOSTZAAN EN POLAK!

 • Menno de Haas

  Op 22 mei heb ik de begraafplaats in Oostzaan bezocht. Van de vernielingen die te zien zijn op de eerder gepubliceerde foto’s was absoluut geen sprake. De bewering dat de februaristormen verantwoordelijk zouden zijn lijkt dan ook uit de duim gezogen.

 • Louis Dirksen

  Blijkbaar is de vacature van gemeentelijk voorlieger inmiddels ingevuld: De burgemeester……..

 • Anja Visser

  Ik kom ook regelmatig op het oude gedeelte. Mijn vader ligt daar en twee plaatsen naast hem is de zerk ook “omgewaaid”
  Dit had ik echt wel gezien. Ik hoop dat ze terugkomen op dit persbericht want het slaat kant noch wal.

 • d siebeling

  hij profileert zich wel deze burgermeester

 • Nico Smit

  Hij is niet alleen burgemeester, maar ook weerkundige, schade expert, detective en
  goudsmid.

  • E. Renkema

   Hoe zit het trouwens met die nieuwe burgemeester keten. Is daar nu duidelijkheid over waarom er een nieuwe moest komen??? Tot nu toe nog niets mogen vernemen.

 • Louis Dirksen

  Ik ken mensen in deze gemeente die voor de helft van zijn salaris dubbel zo veel bestuurlijke enormiteiten hadden geproduceerd………

 • Dirk Marinus Sr

  Sommige bestuurders gaan over lijken….

 • Frans Kwast

  Ik heb het weleens eerder in een reactie gemaild: de Raad heeft niet goed haar best gedaan in de sollicitatieprocedure voor een burgemeester.
  Ofwel de andere kandidaten waren nog beroerder. Het wordt tijd daar voor een gemeentelijke herindeling of fusie. Oostzaan en de burgemeester het is geen gelukkig huwelijk….

  • Louis Dirksen

   Voor wat hetreft de vertrouwenscommissie en haar handelen: Daarover heb ik mij in mijn waarde-oordeel vorig jaar al eens vernietigend uitgelaten.

   Maar Oostzaan en burgemeesters was nooit een probleem. De regenteske Reeling Brouwer, de techneut en super -bestuurder Beuse, de aimabele Kerkhoven, de uitstekende uit de verf komende Groen, prima bestuurders tot de eeuwwisseling.
   Na de eeuwwisseling was Moehlman uiterst bekwaam. Zijn opvolger strandde helaas in OFC en de huidige, ja laat ik het zo zeggen, hij moet het vak nog leren…..

   Maar of een gemeentelijke herindeling nu oplossing de is? In de wandelgangen van een congres van een politieke partij hoorde ik ooit een Commissaris van de toen nog Koningin verkondigen dat de beste remedie tegen zijn maandagochtendhumeur was om eens wat burgemeesters op te bellen te die niet zo briljant hadden geopereerd in de weken daarvoor.

   Wellicht een ”foeigesprek”? Is sneller geregeld dan een gemeentelijke herindeling en stukken goedkoper……

 • Fred Blijestein

  Zou het een leugentje om bestwil kunnen zijn? Om de Oostzaners kalm te houden door de werkelijke waarheid (wel vandalisme) te verzwijgen?

 • Dirk Marinus Sr

  Ook nog in het illustere rijtje : Albert Mones, eh Moens…

 • gerrit onrust

  de omgevallen grafsteen waarmee dit stuk bovenaan wordt geïllustreerd, ligt al vele maanden omver! ik betaal 200 zoveel euro per jaar voor onderhoud en zie dat alleen het nieuwe gedeelte redelijk wordt onderhouden. maar aan het oude gedeelte wordt helemaal niets gedaan. niet dat ik dat heel erg vind, want bepaalde zogenaamde onkruiden zijn in mijn ogen prachtig. ik kom er elke week even om mijn goede familie even gedag te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *